Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

HSBC закрива 35 000 работни места

Снимка: Guliver / Getty images

Банковият гигант HSBC обяви, че ще съкрати 35 хил. работни места, след като отчете 33% спад на годишната печалба за изминалата година, предаде Би Би Си.

Компанията отчете годишна печалба преди данъци от 13,35 млрд. долара (10,3 млр.д паунда) в сравнение с 19,89 млрд. през 2018 г., като поясни, че спадът се дължи основно на загубите, реализирани от европейския й бизнес.

Съкращението е част от плана за преструктуриране на банката, които предвижда свиване на разходите с 4,5 млрд. долара (3,5 млрд. паунда) до 2022 г.

Временно изпълняващият длъжността главен изпълнителен директор на HSBC Ноел Куин обясни, че банката цели да сведе броя на сегашните си 235 хил. служители до 200 хил. през идните три години. Това съкращение се равнява на около 15% от персонала на банката и е значително по-голямо от очакваният от анализаторите освобождаване на до 10 хил. служители.

Реструктурирането на банката ще бъде фокусирано върху европейските и американските пазари за сметка на повече инвестиции в тези в Азия, които в момента отговарят за около половината от приходите и 90% от печалбите на компанията.

още от Банки