нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Испанската централна банка прогнозира спад на БВП между 6,6 и 13,6 на сто през 2020-а

Снимка: Shutterstock

Испанската централна банка обяви, че очаква спад на брутния вътрешен продукт (БВП) между 6,6 и 13,6 на сто през 2020 година заради пандемията от коронавирус. Тези прогнози са предварителни и вероятно ще бъдат променени в близките месеци в зависимост от развитието на епидемията, посочват от банката. Ако ограниченията бъдат само осем седмици (до 9 май), свиването на БВП може да бъде между 6,6 и 8,7 на сто.

Спадът обаче може да достигне 13,6%, ако ограничителните мерки продължат дванайсет седмици и възстановяването на нормалния ритъм не приключи до края на годината, най-вече в туристическия сектор. 

От друга страна, Банката на Испания прави оценки според своя тримесечен прогнозен модел. При него БВП ще претърпи свиване от 6,8%, 9,5% и 12,4%. 

Сред основните фактори, водещи към рецесия, са отчетливото свиване на вътрешното търсене в резултат на бума на безработицата и нарушената икономическа активност. Друг фактор е огромното отслабване на търсенето на стоки и услуги от останалия свят, както и прекъсването на туристическите потоци, тъй като износът и туризмът са основните стълбове на испанската икономика, твърдят от банката. И прогнозират, че безработицата на средно годишна база през 2021 г. ще остане между 17,5% и 19,9%. 

 

още по темата
още от Банки