нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

JP Morgan даде силен старт на сезона на отчетите с 24% ръст на печалбата

Снимка: Getty images

Американската банка JP Morgan Chase & Co отчете 24% ръст на печалбата за третото тримесечие, надминавайки очакванията на анализаторите, предаде Ройтерс.

Банката, чиито резултати се считат за индикатор за здравето на икономиката на САЩ, заяви, че бумът при сливанията и придобиванията и силно представяне на отдела за управление на богатството са компенсирали забавянето при търговията с ценни нижа. Подразделението за потребителско банкиране също е записало силно тримесечие, подкрепено от по-бавното изпащане на земите, което води до по-големи печалби от лихви за банката.

През третото тримесечие JP Morganсъщо така освободи кредитни резерви в размер на 2,1 млрд. долара, след като миналата година банките бяха принудени да заделят милиарди долари като предпазна мярка срещу потенциални неизпълнения на задължения по заеми заради пандемията. Благоприятната парична политика и мащабните пакети от стимули обаче доведоха до ръст на разходите и спестяванията на американците, което позволи на банките да освободят част от резервите.

През тримесечието до 30 септември нетната печалба на JP Morgan е нараснала до 11,7 млрд. долара, или 3,74 долара на акция, спрямо 9,4 млрд. долара, или 2,92 долара на акция, през същия период на предходната година.

Осреднената прогноза на анализаторите бе за печалба от 3 долара на акция, сочат данни на Refinitiv. Общите приходи на банката са нараснали с 1% до 29,65 млрд. долара. Нетните приходи от подразделението на банката за управление на активи и богатство са нараснали с 21%.

Други големи американски банки, включително Bank of America, Citigroup, Wells Fargo и Morgan Stanley ще представят финансовите си резултати в четвъртък, а Goldman Sachs – в петък.

още по темата
още от Банки