нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

JP Morgan изтегля активи за 200 млрд. евро от Лондон

Снимка: Guliver / Getty images

Банковият гигант JP Morgan Chase & Co. премества около 200 млрд. евро от Обединеното кралство във Франкфурт заради излизането на Великобритания от Европейския съюз, предава Блъмбърг. Това ще превърне американската банка в една от най-големите финансови институции, опериращи в Германия.

От JP Morgan планират да финализират прехвърлянето на активите към дъщерното си дружество, базирано във Франкфурт, до края на годината, споделят източници, запознати с трансфера. Тази промяна ще увеличи значително баланса на финансовата институция, превръщайки я в шестата най-голяма банка в Германия по активи.

На фона на настъпващият след по-малко от четири месеца край на предходния период след Брекзит, международните банки засилват операциите си в Европейския съюз, за да се уверят, че ще могат да обслужват своите клиенти ако базираните във Великобритания компании не запазят правата си за трансгранична дейност при провал на търговските преговори между Лондон и Брюксел.

Предвид нарастващата вероятност да се стигне до Брекзит без сделка, миналата седмица банката препоръча на около 200 свои служители от Лондон да се преместят в други градове в Европа, , включително Париж, Франкфурт, Милано и Мадрид, информира „Блумбърг нюз”.

Проблемът обаче не е единствено в Брекзит. От JPMorgan многократно са заявявали желанието си да увеличат пазарния дял на германския си клон в инвестиционното банкиране, корпоративното банкиране и управлението на имущество.

Франкфуртският клон на банката, известен като  J.P. Morgan AG, ще отговаря и за координацията  на операциите на звената на институцията в Париж, Амстердам и Копенхаген. Плановете са дъщерното дружество да увеличи базовия си капитал повече от три пъти до края на годината - до 16,7 млрд. евро.

още по темата
още от Банки