нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мениджърски рокади в Credit Suisse заради колапса на Archegos Capital

Снимка: Getty images

Швейцарската банка Credit Suisse обяви днес, че ще замени няколко свои висши мениджъра, ще спре програмата си за обратно изкупуване на акции и ще намали дивидента си за 2020 г. заради тежките щети, които компанията ще понесе от отношенията си с фалиралия американски хедж фонд  Archegos Capital Management, предаде Ройтерс.

Вторият най-голям кредитор в Швейцария съобщи, че през април постовете си ще напуснат директора за управление на риска Лара Уорнър и шефа на инвестиционното банкиране Брайън Чин.

От банката заявиха, че очакват загуба преди данъчно облагане от около 900 млн. швейцарски франка през първото тримесечие на годината, след като силното й представяне за този период бе заличено от колапса на Archegos.

„Значителната загуба в бизнеса ни Prime Services, свързана с провала на базирания в САЩ хедж фонд, е неприемлива“, каза главният изпълнителен директор на банката Томас Готщайн. „От това ще бъдат научени сериозни уроци“, добави той.

Банката също така ще предложи дивидент от 0,10 франка на акция, като по-рано планът бе за дивидент от 0,2926 франка.

Тя също така зачеркна предложението за премия от 1,5 млн. франка за периода 2020-2021 г. за напускащият я председател Урс Ронер.

Това са поредните рокади в Credit Suisse през последните няколко месеца, след като през март банката извърши промени в екипа си по управление на активи, следвайки краха на фирмата Greensill Capital.

още по темата
още от Банки