Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Над 3 млрд. евро загуба за Deutsche Bank

Guliver / Getty images

Deutsche Bank отчете загуба от 3,1 млрд. евро (3,45 млрд. долара) през второто тримесечие. Причината за лошия резултат са големите разходи на банката за мащабното преструктуриране, което ще доведе до закриването на 18 000 работни места, предаде Асошиейтед прес.

Най-голямата кредитна институция в най-голямата икономика в Европа отчете днес, че без еднократните разходи щеше да има чиста печалба от 231 милиона евро и че значителна част от приспаданията от печалбата за преструктурирането вече са направени.

Тези разходи включват преоценка на отсрочените данъчни изравнявания, по-ниска прогноза за бизнес плановете и загуби от договори за софтуерни услуги.

Deutsche Bank се опитва да се справи с ниски печалби, високи разходи, проблеми, свързани с нейния бизнес модел, както и с глоби и плащания за извънсъдебни уреждания на спорове с регулаторни органи за неправомерни практики.

Главният изпълнителен директор Кристиан Севинг пое поста миналата година с мандат да намали разходите и да подобри доходността за акционерите. Банката обяви планове за свиване на инвестиционното си банкиране, тъй като се отказва от опитите си, правени с десетилетия, да се конкурира със съперниците си от Уолстрийт, и вече иска да се съсредоточи върху германския и европейския си бизнес.

Deutsche Bank заяви, че повечето еднократните плащания не оказват влияние върху капиталовите й буфери срещу загуби.

Севинг подчерта, че банката вече е предприела значителни стъпки за подобряване на резултатите си и че ако се изключат разходите по преструктурирането, банката щеше да бъде печеливша.

още по темата
още от Банки