нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нидерландска банка плаща половин милиард евро за прекратяване на разследване за пране на пари

Снимка: Shutterstock

Нидерландската банка АВN Аmrо обяви днес, че е постигнала споразумение с местната прокуратура, при което ще плати 480 млн. евро на държавата, за да бъде прекратено разследване за пране на пари, предаде Ройтерс.

Дотук се стигна, след като през септември 2019 г. прокуратурата обвини ABN Amro, че не е направила достатъчно в борбата с пране на пари в Нидерландия в периода 2014-2020 г. и че това е довело до злоупотреба от нейни клиенти.

От банката заявиха, че са се съгласили да платят глоба в размер на 300 млн. евро и да дадат 18 млн. евро „компенсация“, отразяваща „сериозността, обхвата и продължителността на установените недостатъци" в борбата с изпирането на пари”.

Прокуратурата съобщи в изявление, че разследването й продължава и че трима бивши членове на борда на банката са идентифицирани като заподозрени, които „на практика са отговорни за нарушване“ на  закона за прането на пари.

Разследването срещу ABN започна само година, след като най-голямата нидерландска банка ING плати рекордните 775 млн. евро за прекратяване на сходно разследване.

Макар че в споразумението с ING се казваше, че мениджърите на банката няма да бъдат преследвани, през декември миналата година нидерландски съд разпореди наказателно разследване за ролята на бившият изпълнителен директор на банката Ралф Хемерс в аферата.

„Toвa cпopaзyмeниe бeлeжи ĸpaя нa бoлeзнeн и paзoчapoвaщ eпизoд зa АВN Аmrо”, зaяви глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop Poбъpт Cyaĸ. „Уроците, които научихме от това преживяване, ни карат да продължим работата си като пазители за постигане на по-безопасно общество и финансова система, която отговаря на най-високите стандарти за почтеност“, добави той.

още от Банки