нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Някои германски банки ще могат да изплащат дивиденти въпреки препоръката на ЕЦБ

Снимка: Guliver / Getty images

Германският регулатор на финансовите пазари и банките Bafin ще позволи на някои по-малки банки да изплатят дивиденти тази година, пренебрегвайки препоръката на Европейската централна банка за въздържане от подобни плащания до 1 януари 2021 г., предаде Блумбърг.

Според източник на Блумбърг Bafin най-вероятно ще одобри изплащането на дивиденти от някои по-малки банки, които не са под директно наблюдение от страна на ЕЦБ, ако те могат да демонстрират здравословни нива на капиталови буфери и ликвидност. Германският регулатор счита за неблагоприятно въздействието на дивидентите, но разглежда изплащането им от малки, но печеливши банки, като контролируем процес, добавя източника.

В края на юли ЕЦБ удължи срока на препоръката си към търговските банки от Еврозоната да не изплащат дивиденти  или бонуси от октомври до края на годината. ЕЦБ добави, че ще преразгледа позицията си през четвъртото тримесечие, за да вземе предвид икономическата среда, стабилността на финансовата система и способността на банките да планират бъдещите си капиталови нива. От финансовата институция призоваха търговските банки да се придържат доброволно към препоръките, но подчертаха, че са готови да предприемат „правно обвързващи мерки”, ако кредиторите не изпълнят исканията.

По време на пика на паниката от пандемията от коронавирус през месец март ЕЦБ препоръча на банките да съхранят капитала, за да запазят капацитета си в подкрепа на икономиката по време на кризата. Няколко европейски банки призоваха централната банка да изключи от препоръката си печелившите и добре капитализираните банки.

„Както и преди, Bafin подкрепя ограничените изплащания на дивиденти, дори след октомври“, казва говорител на регулатора в имейл до Блумбърг. „Дивидентите трябва да бъдат изплащани само ако банките прогнозират устойчива възходяща траектория на приходите и капиталова ситуация,  при която имат достатъчни буфери дори в случай на продължителен период на стрес“, добавя той.

От ЕЦБ са отказали коментар.

ЕЦБ наблюдава директно 21 банки в Германия от общо 1717, като централната банка обикновено следи кредиторите, чиито активи са над 30 млрд. евро. Националните регулатори наблюдават по-малките институции в сътрудничество с ЕЦБ.

още по темата
още от Банки