нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Печалбата на най-голямата европейска банка се срина с 65%

Снимка: Guliver / Getty images

Британската банка HSBC отчете 65-процентов срив на печалбата преди данъци за първите шест месеца на 2020 г. , след като задели рекордни средства за покриването на потенциални загуби от отпуснатите кредити на фона на пандемията от короанвирус, предаде Си Ен Би Си.

Най-голямата европейска банка отчете печалба преди данъци от 4,32 млрд. долара за първата половина на годината спрямо 12,4 млрд. долара за същия период на 2019 г. Осреднената прогноза на анализаторите бе за печалба от 5,69 млрд. долара.

Банката също така обяви спад на приходите за полугодието от 9% до 26,7 млрд. долара. Този резултат е малко над очакваните от анализаторите приходи от 26,41 млрд. долара.

На фона на новината акциите на компанията на борсата в Хонконг поевтиняха с 4,43%, а тези в Лондон с 4,54% към 10:20 ч. българско време.

Компанията е заделила 6,9 млрд. долара за покриването на потенциални загуби от отпуснатите кредити.

Същевременно с това оперативните разходи на банката са паднали с 4% на годишна база до 16,53 млрд. долара.

Глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop нa HSBC Hoeл Kyин заяви, че банката е била „засегната от пандемията от COVID-19, понижението на лихвите, нарастващото геополитическо напрежение и високите нива на несигурност на пазарите“.

„Първите 6 месеца на 2020 г. бяха някои от най-трудните в последните години. Заради пандемията от COVID-19 голяма част от световната икономика намали значително темпото, като някои сектори бяха напълно блокирани“, се казва в изявлението на банката за полугодието.

Куин акцентира и  върху напрежението между САЩ и Китай, което представлява дългосрочно предизвикателство за банката.

Отчетът на HSBC идва след обявяването на финансовите резултати на повечето други британски банки, които също регистрираха спад на печалбата. Standard Chartered, чиито бизнес също е фокусиран основно върху азиатския регион, отчете 33-рпоцентов спад на печалбата за първите 6 месеца до 1,63 млрд. долара.

На фона на тези резултати Куин заяви, че банката „ще ускори усилията си“ по планирането преструктуриране, обявено през февруари. То ще включва обединяване на отделите за банкиране на дребно и управление на богатство, както и свиване на операциите на банката в Европа и САЩ. Според плана банката ще съкрати 35 хил. работни места.

още по темата
още от Банки