нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Повишават някои от банковите такси още през декември

Снимка: Дияна Георгиева / Мениджър Нюз

До Нова година ще има повишение на някои от банковите такси. Увеличението идва заради европейски регламенти, които влизат в сила в средата на декември. Това става ясно от изказване на финансистът Левон Хампарцумян в ефира на БНТ.

„Живеем в период на много ниски лихви върху нашите пари. Да имаме банковата си сметка в телефона, онлайн, струва пари, а това създава конкуренция и изисква инвестиция“, обяснява Хампарцумян. По думите му промяната в таксите е в посока намаляване на трансграничните такси и изравняването им с локалните.

Той припомни, че икономиката расте вече шеста година, но никога не може да се каже дали няма да настъпи крах.

„Ние не можем да предскажем една криза, предполага се, че ще има обръщане на икономическия цикъл. Никога не трябва да задлъжняваме до ръба на възможностите си. Разумният човек винаги трябва да предвижда един буфер за доходите си“, съветва финансистът Хампарцумян.

„Новият регламент предвижда таксите, начислявани от доставчика на платежни услуги за презгранични преводи, да бъдат равни на таксите, начислявани от този доставчик при национални плащания. Това означава, че таксата за презграничен превод в страна членка от Европейския съюз, след влизането в сила на тази директива, не трябва да надвишава 3-5 лв. Всъщност, защото това е размерът на таксата в момента за местен превод, нареден през системата на БИСЕРА“, коментира в ефира на БНР Десислава Николова от портала „Моите пари“.

Според финансовия анализатор част от по-високите такси могат да се избегнат от клиентите чрез използването на интернет банкиране.

„Всъщност се увеличава размерът на таксата за обслужване на разплащателна сметка - месечната такса за обслужване на разплащателна сметка, както и касовите операции в клоновата мрежа на банките. От една страна това са най-масовите операции, които се извършват в банките. Таксата за поддръжка на сметка не може да избегнем - нейният размер си го заплащаме за това, че ползваме сметката. Например, за теглене, внасяне на суми, могат да бъдат избегнати с интернет банкиране за междубанкови или вътрешнобанкови преводи“, каза още анализаторът Десислава Николова. И пресметна, че средно с 12 лева годишно ще се повиши таксата за обслужване на разплащателна сметка. 

още по темата
още от Банки