Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕЦБ да се откаже от политиката на отрицателни лихви, призова шефът на Deutsche Bank

Снимка: Guliver / Getty images

Европейската централна банка трябва да се откаже от политиката на отрицателните лихвени проценти, защото те водят до нарастване на неравенствата и вредят на обществото като цяло. Това заяви главеният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Севинг по време на Световния икономически форум в Давос, предаде Ройтерс.

Севинг, който каза още, че отрицателните лихви вредят и на кредиторите, призова ЕЦБ да използва днешното си заседание като възможност да сложи край на тази си лихвена политика. По неговите думи тя е била необходима в миналото, но днес носи повече вреда, отколкото полза.

Лихвените проценти на ЕЦБ са в отрицателната територия от години, като централната банка дори си остави отворена вратичка за тяхно по-нататъшно смъкване на фона на продължаващото забавяне на икономическия растеж в Еврозоната и по-ниското от желаното равнище на инфлацията.

„Лично аз смятам, че ЕЦБ пропусна възможността да се откаже от отрицателните лихви. В даден момент трябва да се сложи край на този подход и ние сме стигнали до точка, при която паричната политика е достигнала своя предел“, коментира Севинг от Давос.

Според него повечето хора в Германия губят от отрицателните лихви.

„Неравенството между хората, които се възползват от този тип парична политика, и онези, които нямат никаква полза от нея и които всъщност губят пари, става все по-голямо и по-голямо“, казва главният изпълнителен директор на Deutsche.

ЕЦБ отдавна поддържа позицията, че свръх ниските лихви стимулират търсенето на заеми, което от своя страна е довело до рекордно ниски нива на безработица.  

Заседанието на ЕЦБ в четвъртък ще даде начало на едногодишен преглед на институционалната стратегия на централната банка, но анализаторите не очакват промени в паричната политика през по-голямата част от тази година.

още по темата
още от Банки