нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шефът на Deutsche Bank призова централните банкери да предприемат мерки срещу инфлацията

Снимка: Getty images

Главният изпълнителен директор на най-голямата банка в Германия призова централните банкери да затегнат паричната политика, за да осигурят „контрамерки“ срещу нарастваща инфлация, пише „Файненшъл таймс“.

„Предполагаемият лек за всичко през последните години – ниските лихви и привидно стабилните цени, изгубиха ефекта си и сега се борим със страничните ефекти. Паричната политика трябва да противодейства на това - по-добре по-рано, отколкото по-късно“, коментира главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг по време на конференцията Euro Finance Week във Франкфурт.

„Последиците от тази изключително хлабава парична политика ще стават все по-трудни за коригиране, колкото по-дълго централните банки отказват да предприемат контрамерки“, добави той.

Зевинг е дългогодишен критики на използването на отрицателни лихви от Европейската централна банка като средство за стимулиране на икономиката.

Неговите коментари отразяват неприязънта на много германски банки към отрицателните лихвени проценти, които според тях са ерозирали маржовете на печалбата им. Те също така подчертават нарастващата загриженост относно неотдавнашното покачване на германската инфлация до 4,6% през октомври – най-високото ниво от три десетилетия.

 „Ултра хлабавите политики за разходи на много правителства са възможни само благодарение на също толкова щедрата парична политика, която драстично се намесва в ценообразуването на пазара на облигации“, коментира Зевинг.

 „Но, това от своя страна крие значителни рискове и странични ефекти: инфлацията се покачва по света по-бързо, отколкото всеки икономист очакваше преди година“, добави той.

Въпреки че много централни банки по света затягат паричната си политика като прекратяват програми за покупки на активи и вдигат лихвените проценти, от ЕЦБ се очаква да продължи да изкупува облигации поне още една година, като централната банка настоява, че повишението на лихвите все още е далечна перспектива.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви днес, че макар нарастващата инфлация да е сред основните опасения за всички гражданите на еврозоната, „перспективите за инфлация в средносрочен план остават слаби“. Тя каза в реч пред Европейския парламент, че условията, при които ЕЦБ ще повиши лихвите е „много малко вероятно да бъдат изпълнени през следващата година“.

Позицията на ЕЦБ е доста по-различна от тази на другите водещи централни банки. Миналата седмица заместник-управителят на Федералния резерв на САЩ Ричард Кларида каза, че „необходимите условия“ за повишаване на лихвените проценти в САЩ от сегашното им почти нулево ниво ще бъдат изпълнени до края на следващата година, ако икономиката напредне според очакванията.

Гуверньорът на Английската централна банка Андрю Бейли заяви, че институцията няма да се отдръпне в последния момент от повишаване на лихвите, ако икономиката се развива в съответствие с нейната прогноза.

още по темата
още от Банки