нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Скандал с пране на пари потопи акциите на HSBC и Standard Chartered

Снимка: Guliver / Getty images

Листнатите в Хонконг акции на Standard Chartered и HSBC се сринаха до рекордно ниски нива на фона на изтекла информация от секретни документи, че двете британски банки са  позволили на измамници да прехвърлят милиони долари по целия свят дори, след като са разбрали за измамата, предаде Си Ен Би Си.

Акциите на Standard Chartered и HSBC завършиха търговската сесия на борсата в Хонконг със спад от 2,69%, и 2,91% . По-рано през деня книжата на HSBC достигнаха 25-годишно дъно, сочат данни на FactSet.

Дотук се стигна, след като в медиите се появи информация, че банките са участвали в пренасочването на съмнителни капитали за период от близо две десетилетия. HSBC е прехвърляла пари чрез притежавани от нея компании в САЩ към сметки на клона си в Хонгконг през 2013 и 2014 година. В измамата са участвали и други банки, като за нея стана ясно от документи за  „съмнителна дейност“ на банките, достигнали до американското финансово разузнаване.

„Не коментираме репортажите за съмнителна дейност. От 2012 г. насам HSBC работи по трансформацията на способността си да се бори с финансови престъпления в повече от 60 юрисдикции.“, заявиха от HSBC.

„Реалността е такава, че винаги ще има опити за пране на пари и избягване на санкции, задължението на банките е да изградят ефективни програми за наблюдение и превенция, за да защитят световната финансова система“, коментираха от Standard Chartered

„Ние гледаме на задължението си да се борим с финансовата престъпност изключително сериозно и сме инвестирали значителни средства в нашите програми за тази цел“, казват още от SC.

Очаква се правителството на САЩ да глоби двете банки, коментира Джаксън Уонг от Amber Hill Capital.

още по темата
още от Банки