нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Водещи акционери в Credit Suisse на бунт срещу борда на директорите

Снимка: Getty images

Някои от най-големите акционери в Credit Suisse Group AG призоваха за отстраняването на ключови членове на борда на директорите преди ежегодното събрание на акционерите, след като нарастващият размер на загубите, причинени от колапса на американски хедж фонд, разтърси доверието в ръководството на кредитора, предаде Блумбърг.

Норвежкият суверенен фонд, който е сред най-големите инвеститори в банката, ще гласува против преизбирането на борда от шест души, в който влизат водещият независим директор на Credit Suisse Северин Шван, ръководителят на одиторската комисия Ричард Медингс и ръководителят на комисията по риска Андреас Готшлинг.

Консултантската фирма Glass Lewis също е посъветвала акционерите да гласуват срещу преизбирането на Готшлинг, докато инвестиционният директор на Harris Associates Дейвид Херо е призовал за промени на всяко ниво в отдела за контрола на риска на банката.

Недоволството на акционерите се разпали, сред като Credit Suisse пострада по-тежко от която и да е друга компания от краха на Archegos Managment, семейният офис на трейдъра милиардер Бил Хуан. До момента удара върху финансите на банката се оценява 5,5 млрд. долара, като това я накара да събере 2 мрлд. долара от инвеститорите си, за да покрие загубите на отдела, работил с Archegos.

Скандалът около американския хедж фонд доведе до нови критики срещу отдела за управление на риска в Credit Suisse, след като по-рано банката се озова в центъра на друг скандал – този с британската компания за краткосрочно финансиране на предприятия Greensill Capital, която подаде молба за обявяване в несъстоятелност в началото на март.

Срещата на акционерите на Credit Suisse е на 30 април.

още по темата
още от Банки