Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Втората най-голяма банка в Италия с оферта за поглъщане на местен конкурент

Снимка: Shutterstock

Втората по размер на активите банка в Италия Intesa Sanpaolo представи оферта за поглъщане на средноголемия местен конкурент UBI Banca, предаде ДПА. Предложението е на стойност 4,9 милиарда евро (5,3 милиарда долара).

Изненадващата оферта, представена късно снощи, вероятно ще разтърси италианската банкова система в момент, когато банковият сектор е под натиск заради слабата местна икономика и ниските лихви в Еврозоната.

Главният изпълнителен директор на Intesa Sanpaolo Карло Месина заяви в комюнике днес, че целта е да се обединят две от най-добрите банки в италианската банкова система, за да създадат нов лидер с устойчив и всеобхватен растеж.

Intesa Sanpaolo оповести, че ще предложи 1,7 от акциите си за всяка акция на UBI Banca с премия върху пазарната им стойност, която към 14 февруари се движеше в диапазона между 22,6 и 27,6 процента.

Месина описа UBI Banca като най-добре управляваната средноголяма банка в Италия и подчерта необходимостта от укрепване на европейския банков сектор.

Карло Месина коментира, че банковият сектор в Европа е навлязъл в етап, който изисква по-голям мащаб, нараснал инвестиционен капацитет и съсредоточаване върху социално устойчивите финанси, за да се постигнат отлични резултати, предаде БТА.

Сливането ще създаде банка с приходи от 21 милиарда евро, заеми за клиентите на стойност 460 милиарда евро, депозити за 1,1 трилиона евро и 110 000 служители, включително 2500 души, които се планира да бъдат наети, оповести Intesa Sanpaolo.

още от Банки