Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Задължиха Deutsche Bank да провери 20 000 свои рискови клиенти

Снимка: Guliver/ Getty Images

Германският финансов регулатор BaFin нареди на Deutsche Bank да провери до юни т.г. 20 000 свои клиенти, смятани за рискови, съобщава Handelsblatt, цитиран от БНР. Става дума преди всичко за корпоративни клиенти и клиенти на инвестиционното банкиране.

Напоследък Deutsche Bank е подложена на критики за пропуски в системата за проверка на клиенти, която е насочена срещу прането на пари и т.нар. финансов тероризъм. Германският регулатор иска банката да приведе своите системи за проверка в съответствие с политиката „Познавай своя клиент“ и да провери допълнително подозрителните клиенти.

Проверката на най-рисковите клиенти трябва да приключи до юни тази година, а за тези, при които рискът е оценен като среден – до лятото на 2020 година. Останалите клиенти трябва да бъдат проверени през следващата година.

Миналата година Deutsche Bank заедно с датската Danske Bank се оказаха в центъра на скандал с подозрителни транзакции за около 200 милиарда евро. Разследване показа, че естонското подразделение на Danske Bank е извършвало операциите, а Deutsche Bank е участвала в тях, без да прави допълнителни проверки.

През ноември 2018 в централата на Deutsche Bank бяха извършени обиски в рамките на разследване за пране на пари през офшорни компании. По-рано BaFin възложи на консултантската компания KPMG да следи доколко банката подобрява своите системи за проверка.

още от Банки