нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

10 български компании влизат в програмата за растеж на фонда Endeavor

Българският офис на глобалната мрежа за подпомагане на стартиращи компании Endeavor избра 10 български компании за третото издание на програмата си за растеж Dare to Scale. Програмата  е насочена към предприемачи и бизнеси, които вече са преминали ранната фаза на своето развитие и са в началото на разрастване на дейността си. Тя е с основен партньор Пощенска банка и се осъществява с подкрепата на Софтуер Груп и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНСМП).

Програмата ще стартира в началото на септември и ще продължи до края  на годината. Предприемачите ще преминат през специализирани обучения в 4 основни области: управление на организацията, маркетинг, продажби, бизнес планиране и набиране на капитал. Всяка компания ще има индивидуален ментор от мрежата на Endeavor, който ще провежда регулярни срещи с основателите и ще ги подпомага със своята експертиза. Участниците ще могат да се включат във физически и виртуални събития, по време на които да обменят опит и да се запознаят с основите играчи в предприемаческата екосистема. Програмата ще приключи с финалното събитие Demo Day, по време на което предприемачите ще презентират бизнесите си пред жури от утвърдени бизнес лидери.

Компаниите са:

Childish – компания за разработка на софтуер, фокусирана върху решения на Python. Предлагат услуги за цялостно разработване на софтуер, както и проектират, изграждат и управляват специални екипи.

Dexycon – компания, разработваща модулни мобилни решения за бизнеса в няколко направления: дигитални визитни картички, скъсяване дистанцията между бизнеса и клиента. Компанията изготвя както B2B, така и B2C мобилни приложения.

Decibel – инженерно-производствена компания, основана през 2012 г. в гр. София. Днес тя е един от големите производители на шумоизолационни и акустични решения, предлагани на 4 континента.

Fidelis Research –осъществява проекти, свързани с тестване на нови биомаркери и лекарства.

Национални Архиви – предлага аутсорсинг услуги за цялостно управление на документи и информация, физическо организиране, съхранение, сканиране и индексиране, въвеждане на данни и унищожаване.

Техно Фарм – земеделски софтуер, разработен от специалисти, за да подпомогне дейността на земеделските производители с помощта на технологии за прецизно и дигитално земеделие.

Paramidonna – компания за бански костюми и плажно облекло, създадена през 2015 г. от Доника Анчева. Компанията е специализирана в производство на луксозни стоки с голям асортимент артикули.

Reverse – дерматологична клиника и медицински център, създаден през 2017 г., специализиран в областта на клиничната и естетична дерматология. Компанията расте непрекъснато с над 10 000 посетители годишно.

StorPool – софтуерна компания, разработваща решения за съхранение на данни, използвани от големи компании, които градят облачни услуги.

Shkolo.bg – предлага софтуерни решения за намаляване на бюрокрацията в българските училища и повишаване ангажираността на родители и ученици.

Десетте избрани компании са представлявани от 17 предприемачи – основатели на бизнесите. Почти половината от тях са жени-предприемачи, като три от компаниите са ръководени изцяло от дами. Сред участниците има представители на различни индустрии – четири от компаниите са от сектор IT и софтуер, две от сектор здравеопазване и фармацевтика, а останалите са в сферата на търговията, земеделието и услугите.

Всички компании отговарят на предварително зададените критерии – да имат доказан продукт/ услуга на пазара, оборот от минимум 200 000 лв. за 2020 г. и не повече от 150 служители. Селекцията на предприемачите се реализира от ментори на Endeavor и мениджъри на Пощенска банка, Софтуер Груп и ИАНМСП. Основните въпроси по време на интервютата бяха свързани със стратегията на компаниите за растеж, бизнес модела и потенциала за лидерство.

още от Бизнес