нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

125% ръст на приходите на 100-те най-бързо растящи фирми отчита БТПП

снимка: Shutterstock

Ръст от 125 на сто на приходите от продажби през 2015 г. спрямо 2014 г. на първите 100 най-бързо растящи фирми в България отчита изследване на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/. Това съобщи на пресконференция председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Класацията Топ 100 е направена сред над 6000 фирми, които произвеждат близо 85 на сто от БВП за 2015 г., по методология, базирана на данни от годишните финансови отчети на компаниите. 

Повече от половината от най-бързо развиващите се фирми са от търговията и строителството, като за добрите резултати в последния сектор допринасят публичните проекти.

С най-голям ръст на приходите от продажби през 2015 спрямо 2014 г. в индустрията са фирми от химическата промишленост и производството на машини и оборудване.
Седем пъти увеличение на печалбата през 2015 спрямо 2014 г. показват резултатите на първите 50 фирми, класирани по най-голямо увеличение на финансовия резултат. Средно печалбата е била 9,4 млн. лева спрямо 1,2 млн. лева през 2014 година.

Най-големите фирми от Югозападния регион правят десет пъти повече приходи от тези в Северозападния, според класирането по региони, което представя десетте фирми с максимални приходи от продажби и печалба. Североизточният е на второ място като район, където са концентрирани фирмите с най-големи обороти.

В отговор на въпрос председателят на палата посочи, че няма регламентирана форма за преразглеждане на представителността на Съюза за стопанска инициатива и съобщи, че палатата подготвя предложения по темата, както и за промяна в критериите за легитимност.

Цветан Симеонов казва, че очаква ръст на инвестициите в България и добави, че даже компании, които са в затруднение в Турция и в Гърция, възнамеряват да увеличат вложенията си или да направят нови заради добрите условия за бизнес у нас. Той напомни за искането на бизнеса да има съвместни гранични и митнически проверки с Турция, което би облекчило бизнеса и намалило сивия сектор.

По думите на председателя на БТПП с парите от излишъка в бюджета трябва да се погасяват дългове, а по отношение на новия бюджет бизнесът би го подкрепил, ако той е балансиран.

Източник: БТА

още от Бизнес