нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Разрушения, но и възможности поравно

Снимка: Shutterstock

Има ли компании, които са успели да инкасират ползи от здравната криза? Отговорът е да. Компании като Netflix, Zoom или Amazon отчетоха рязък скок в продажбите и акциите си. Както всяка криза, коронавирусът ще донесе и разрушения, и възможности поравно, пише испанското икономическо издание eleconomista.es

Икономическите сектори, най-засегнати от здравна криза, която сега се превърна и в икономическа криза, са туризмът, ресторантите, магазините по търговските улици, обучението лице в лице, киното, културните събития и други. 

Някои сектори и компании обаче се справят добре и дори укрепват и това не е временно явление. Този успех идва в отговор на използването на технологии и форми на работа, налагани от години и които в тази ера на Covid-19 са набрали по-голяма скорост, като електронната търговия, работата от разстояние, изкуствения интелект, автоматизацията, health-tech или облачните изчисления.

От KeepCoding, високопроизводителният център за обучение по програмиране и технологии, са анализирали основните технологични области, които ще отбележат оцеляването на компаниите и които ще им позволят да излязат подсилени от тази пандемия. 

Big Data 

В продължение на години анализът и интерпретацията на данни е един от основните фактори за успех на всяка бизнес стратегия. Решенията вече не се основават на опит. Доброто управление на данните ви помага да вземате по-добри бизнес решения и повишава конкурентоспособността, особено в моменти на несигурност като днешните.

По този начин, включването на технологията в анализа на данните позволява трансформация на бизнеса и минимизиране на риска, осигурявайки обем, скорост, разнообразие, точност и стойност. Всъщност, само през 2019 г. Big Data премести бизнес оборот от над 250 милиона евро в Испания. Това налага да се повиши търсенето на експертни профили в тази област, като Data Analyst, главен директор на данните, разработчик или инженер за Big Data и други - професионалисти, които работят във всички сектори, особено в маркетинга, здравеопазването, туризма или финансите и чието търсене нараства експоненциално. Според доклад на Европейската комисия до 2025 г. се изчислява, че ще има повече от 13 милиона работни места, свързани с тази технология на целия континент. 

Машинно обучение 

Наличието на алгоритъм, който преглежда данните и информацията, представляващи интерес за бизнеса, и възможността да се предскаже бъдещо поведение е друго от големите предимства, които допринасят за успеха на една компания. Причината? Позволява ви да имате активна бизнес нагласа, да продължите напред и да не чакате да реагирате, когато е твърде късно.

Технологичните инструменти на машинното обучение помагат да се предвидят възможни кризи или лоши моменти и да се предприемат действия, преди такива да се появят. Той е приложим за много различни сектори, вариращи от онлайн рекламата до електронната търговия, чрез разкриване на финансови измами, управление на таланти и производителност на работните екипи, подбор на потенциални клиенти, прогноза за трафика или в производствени процеси от разнообразен характер, наред с много други приложения.

Изкуствен интелект

AI позволява да се подражава на човешкия интелект чрез технологии, които свеждат до минимум шансовете за грешка, осигуряват точност, предсказват бъдещи резултати или помагат в автоматизирани процеси. Безброй приложения, които вече са инсталирани в ежедневния ни живот и които в бизнес средата помагат за значително подобряване на тяхната конкурентоспособност, извършват нови работни практики и иновации.

В Испания обаче AI все още трябва да извърви дълъг път, особено в сферата на бизнеса. Според проучването „Индекс на конкурентоспособноста за глобален талант“, проведено от Института Addeco Group в рамките на Глобалния индекс на конкурентоспособност на талантите (Global Talent Competitiveness Index), Испания е на 54-то място от класацията на 132 държави за инвестиции в нововъзникващи технологии.

Смята се, че ЕС ще инвестира в AI между 2021 и 2027 г. повече от 100 милиарда евро от публични и частни източници, по-малко амбициозен бюджет от Азия или Северна Америка. 

DevOps

Все повече и повече малки и големи компании въвеждат системи DevOps в своите организации, които позволяват стандартизацията на технологичния стек, автоматизацията на процесите и увеличаването на количеството и качеството на доставките на клиентите.

Тази методология за разработване на софтуер в бизнес екосистемата движи голямо предлагане на работна ръка годишно, което в много случаи не се покрива поради липсата на експертни специалисти в тази област, с високи заплати дължащ се на недостига на кадри.

Киберсигурност

Кибератаките са един от основните врагове на испанските компании, от малките и средни предприятия до големите корпорации. Практика, която се увеличава с необходимостта от дистанционната работа, която наложи Covid-19 и която много компании внедриха, без да са подготвени за това. И към всичко това трябва да се добави и навлизането на 5G технологията в Испания.

Осигуряването на пълната сигурност на компютърните системи се превърна в голямото предизвикателство на всяка компания да спре тази тенденция на киберпрестъпления и да запази своите данни и поверителност в безопасност. Само компаниите, които се грижат за сигурността си в дигиталната област, ще имат гарантирано оцеляване, тъй като според доклада за киберпрестъпленията през 2019 г. от испанското министерство на вътрешните работи през този период са докладвани над 200 000 киберпрестъпления, което е с 35,8% повече спрямо 2018 г. Всъщност, това е второто най-често срещано престъпление след кражбите.

Разработка на софтуер

Компаниите, които разполагат с експертни професионалисти в разработването на софтуер в своите екипи, както уеб, така и мобилни устройства, ще залагат на процес на постоянна цифрова трансформация в техните системи, за да оцелеят на настоящия глобален пазар. Технологиите напредват с бързи стъпки и са от ключово значение, за да можете да разчитате на привлекателен и лесен за употреба уеб интерфейс и мобилни приложения за вашите потребители. 

Биткойн и блокчейн 

Какво е бъдещето на парите в ерата на интернет? Цифровите пари са нов финансов актив и разбирането на технологията, която го прави възможно, е от ключово значение за воденето на този бизнес.

Въпреки че са сектори без наличие на безработица, липсата на необходимия технологичен талант е константа на испанския и европейския пазар на труда. Всъщност на Стария континент през последното десетилетие офертите, насочени към свързаните с технологиите профили, са се увеличили с 41,3% в сравнение с 3,4% от глобалния растеж на работните места, според доклада Digital Talent Overview 2020.

Европейската комисия, предсказа през тази година, преди разбира се здравната криза да повлияе на всички прогнози, че ще има трудности при наемането на експерти в областта на информационните и комуникационните технологии, с около 750 000 незаети места в тази област и 900 000 в програмирането - професионалисти със средна заплата от над 35 000 евро.

Източник: eleconomista.es

Превод и редакция: Нели Тодорова 

още по темата
още от Управление