Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Аферата „Гон” охлажда интереса на чуждестранните предприемачи към Япония

40

Снимка: Guliver / Getty Images

Карлос Гон е един от редките примери за успех на чуждестранен ръководител в Япония. Внезапното падане на тази звезда разтърси ръководителите на компании, които се обезпокоиха да не се озоват в капана на японските правила, които не владеят, информира Франс прес.

В бизнес средите случаят „Гон” е основна тема на разговори след ареста му на 19 ноември 2018 година в Токио при кацането на частния му самолет.

Виновен или не, първото, което шокира бизнес обществеността, беше отношението на съда към бившия шеф на Nissan и все още главен изпълнителен директор на Renault. Той все още в затвора, където прекара над 50 дни в ареста, докато други ръководители дори не бяха разпитани, както се случи при аферата със счетоводните злоупотреби на Toshiba.

Случвало се е японските директори да бъдат арестувани и държани дълго време в затвора, но без да се вдига толкова шум.

Според известния адвокат Нобуо Гохара това, което поражда въпроси, е властта на прокурорите, но и поведението на Nissan, който е провел вътрешно разследване преди да предаде обвиненията направо на правосъдието, вместо да говори с Гон.

"Ако вие сте ръководител с високи доходи, предполагам, че като видите това, ще се страхувате да дойдете да работите в Япония", добавя той.

Според икономиста от изследователския институт "Фуджицу" Мартин Шулц обаче компаниите не напускат Япония.

"Те няма да изоставят инвестиционните си проекти в момент, в който страната провежда реформи и сключва споразумение за свободна търговия, за да се отвори повече", каза той,

Висококвалифицираните специалисти обаче се питат: "Японската регулаторна среда, особено в данъчната сфера, бе трудна за разбиране и преди. Сега случаят с „Гон” поставя акцента върху непрозрачността на правната система. Това със сигурност ще има отрицателно влияние върху способността на компаниите от архипелага да привличат таланти в Япония", заяви специалистът.

още по темата
още от Бизнес
20
Четвъртък
Юни