нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Alphabet зарадва инвеститорите с добри резултати за четвъртото тримесечие

Снимка: Guliver / Getty images

Alphabet, компанията майка на Google, отчете по-добра от очакваното печалба и приходи за четвъртото тримесечие на миналата година, предаде Си Ен Би Си. На фона на новината акциите на компанията поскъпнаха със 7,54% в следборсовата тървовия/

Компанията обяви печалба от 22,30 долара за акция при приходи от 56,90 млрд. долара. Според данни на Refinitiv очакванията на анализаторите бяха за печалба от 15,90 долара за акция при приходи от 53,13 млрд. долара. Това означава, че приходите на Alphabet са нараснали с 23% на годишна база. 

Приходите от реклама за периода октомври-декември са достигнали 46,2 млрд. долара, което е повишение с 22% от отчетените през същото тримесечие на предходната година рекламни приходи от 37,93 млрд. долара. Този резултат представлява силно възстановяване в сравнение с второто тримесечие, когато рекламните приходи на Google се свиха с 8%, след като пандемията парализира голяма част американската икономика.

Приходите от реклами в платформата за видео съдържание YouTube са достигнали 6,89 млрд. долара, което представлява ръст от 46% спрямо приходите от 4,72 млрд. долара за същия период на миналата година. Платформата отчита и ръст на броя на потребителите и на времето, което те прекарват в гледането на видеа. „

За цялата 2020 г. приходите на Alphabet са достигнали 182,5 млрд. долара, а печалбата - 41,2 млрд. долара. За сравнение, през 2019 г. компанията отчете приходи от 161,8 млрд. долара и 34,2 млрд. долара.

още по темата
още от Бизнес