нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Amazon иска коледното пазаруване да започне през октомври

Guiliver/Getty images

Глобалният лидер в електронната търговия Amazon иска сезонът на празничното пазаруване да започне по-рано тази година, информира Асошиейтед прес.

Компанията обяви, че ще проведе годишния си ден за разпродажби, наречен „Прайм дей“, на 13 и 14 октомври, след като пандемията я принуди да отложи разпродажбите си, които обикновено са през юли. За първи път „Прайм дей“ ще бъде през есента, като целта на Amazon е с него хората да започнат пазаруването си за предстоящите празници. Друг ден, който обичайно се свързва с коледното пазаруване, е последният петък от ноември – тази година 27 ноември, месец и половина преди обявения „Прайм дей“.  

„Прайм дей“ се отличава от друг специално насрочен ден за пазаруване, какъвто например е Денят на самотните сърца (11 ноември), организиран от главния конкурент на Amazon – китайската платформа за онлайн търговия Aliexress. Разликата е, че денят на разпродажбите „Прайм дей“ е насочен единствено към клиентите с платен абонамент на Amazon, които плащат по 119 долара годишно за годишен достъп до специални услуги и преференциални цени на платформата.

„Прайм дей“ със сигурност ще окаже натиск върху конкурентите да пуснат намаления по същото време. През последните години американските конкуренти в областта на търговията на дребно Walmart, Best Buy и Target също предлагат свои собствени онлайн отстъпки по време на „Прайм дей“, отбелязва АП. Още преди днешното съобщение на Амазон големите търговци на дребно заявиха, че планират да накарат купувачите да дадат ход на празничното пазаруване през октомври и да предложат намаления по-рано, надявайки се да избегнат тълпите в магазините си през ноември и декември.

Амазон започна кампанията си за разпродажби през 2015 година като отговор на Деня на самотните сърца. Прайм дей се превърна в един от най-активните пазарни дни за Амазон, тъй като предлага някои от най-големите отстъпки в годината, припомня АП.

 

още от Бизнес