нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Amazon във Великобритания плати само 8 млн. долара данък при приходи за милиарди

Guiliver/Getty images

Основното британско подразделение на глобалната платформа за онлайн търговия Amazon - Amazon UK Services е платило само 6,3  млн. британски лири (8 млн. долара) корпоративен данък през 2019 г., въпреки е отчело продажби за 17,5 млрд. долара във Великобритания. Това става ясно от публикувани днес данни, цитирани от Ройтерс.

Амазон посочва, че ниската сума отразява състоянието на британския бизнес на компанията.

„Корпоративният данък се изчислява на основа на печалбата, не на приходите, а печалбата ни остана ниска, тъй като търговията на дребно е изключително конкурентен бизнес, с нисък марж, и продължаваме да инвестираме много“, посочи компанията в съобщение.

Amazon не публикува данни за печалбата си във Великобритания. Британските продажби са отчетени предимно чрез мрежа от базирани в Люксембург компании, най-вече Amazon EU Sarl, която също е обект на британско данъчно облагане върху част от печалбата. Компанията обаче отчете данъчен кредит от 294 млн. евро за миналата година, предаде БТА.

Амазон е критикувана за данъчните си практики във Великобритания от години и в момента води съдебна битка с Европейската комисия във връзка с твърденията, че получава нечестни данъчни предимства от Люксембург.

Миналата седмица онлайн търговецът публикува доклад за данъчните си вноски във Великобритания, според който групата е платила 293 млн. британски лири през 2019 г.

Сумата обаче е съставена почти изцяло от социално-осигурителен данък върху заплатите на служителите, местен данък върху имоти, налози за внесени стоки и държавни такси при покупка на земя.

 

още от Бизнес