нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Американските милиардери са плащали скромни данъци, понякога - никакви

Снимка: Shutterstock

През последните години някои от най-богатите хора в света, сред които Джеф Безос, Илон Мъск, Уорън Бъфет, Карл Айкан, Майкъл Блумбърг и Джордж Сорос, са плащали по-малко данъци от обикновения американец, а в някои случай не са плащали дори цент.

Това става ясно от данни Федералната данъчна служба на САЩ (IRS), публикувани от сайта ProPublica. От сайта посочват, че богатството на 25-те най-заможни американци е нараснало с 401 мрлд. долара в периода 2014 до 2018 г., като за същия период те са платили данък върху доходите в размер на само 13,6 млрд. долара – което се равнява на реална данъчна ставка от 3,4%.

За разлика от тях, през последните години средностатистическото американско домакинство е отчело доходи от 70 000 долара на година, 14% от които са отивали за федерални такси.

От ProPublica посочват, че милиардерите, чиито приходи обикновено не идват от заплата, могат да използват „стратегии за избягване на данъчно облагане, които са отвъд обсега на обикновените хора“.

Тяхното богатство до голяма степен се базира на нарастващата стойност на акции или имущество. Според американското законодателство печалбите от тези активи не се считат за облагаем доход, докато те не бъдат продадени.

От ProPublica не разкрива как са получили достъп до данъчната информация, но казват, че са „положили значителни усилия, за да потвърдят, че информацията е точна“.

Според изчисленията на to ProPublica, милиардерът инвеститор Уорън Бъфет е платил 23,7 млн. долара данъци в периода 2014-2018 г. при общ отчетен доход от 125 млн. долара. За същият период обаче богатството на Бъфет е нараснало с 24,3 млрд. долара, което означава, че „истинската му данъчна ставка“ е била 0,1%.

Основателят на Amazon и най-богат човек на планетата Джеф Безос е платил 973 млн. долара при отчетен доход от 4,22 млрд. Същевременно с това богатството на Безос е нараснало с 99 млрд. долара, което прави реалната данъчна ставка по-малко от 1%.

Според публикацията Безос „не е платил нито един цент данък върху доходите си“ през 2007 и 2011 г.

Шефът на Tesla Илон Мъск е декларирал доходи от 1,5 млрд. долара през периода 2014-2018 г., когато богатството му е нараснало с 13,9 млрд. долара. За същия период той е платил данъци в размер на 455 млн. долара, което се равнява на реална данъчна ставка от 3,27%. Мъск също така не е платил федерален данък върху доходите през 2018 г.

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг е платил 292 млн. долара данъци при реална ставка от 1,3%, докато Джордж Сорос не е плащал никакви федерални данъци между 2016 и 2018 г., тъй като е загубил пари по свои инвестиции.

 Инвеститорът Карл Айкан също не е плащал фeдepaлни дaнъци въpxy дoxoдитe пpeз 2016 и 2017 г. – години, в които той е имал ĸopигиpaн бpyтeн дoxoд oт 544 млн. долара.

Айкан коментира пред ProPublica, че данните са подвеждащи, тъй като през тези години са му били приспаднати данъци в размер на стотици милиони долари заради плащания на лихви по земи.

На въпрос дали смята за нормално, че не е плащал федерален данък през определени години, Айкан отговори: „Има причина това да се нарича данък върху доходите. Независимо дали сте бедни или богати, дали сте Apple – ако нямате доход не плащате данък.“

Говорителят на Белия дом Джен Псаки коментира изтичането на данните в Pro Publica.

„Всяко неразрешено разкриване на неразрешено разкриване на поверителна правителствена информация от лице с достъп до такава е незаконно и ние приемаме това много сериозно“, каза Псаки на пресконференция пред репортери.

Тя заяви, че няма да коментира изнесените данни, но добави, че „като цяло има още какво да се направи, за да се гарантира, че корпорациите и лицата с високи доходи плащат повече от справедливия си дял“.

още по темата
още от Бизнес