нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ангел Иванов: Пандемията отвори стотици уязвими на кибератаки точки

Ангел Иванов, изпълнителен директор на „Лирекс Хай Тех“

Ангел Иванов е изпълнителен директор на „Лирекс Хай Тех“, един от лидерите в областта на киберсигурността у нас. Той е част от компанията от 2007 година, като през 2008 г. създава офиса на „Лирекс Хай Тех“ в Република Северна Македония, което ръководи успешно и до днес. Дълги години е търговски директор, а от 2014 година е изпълнителен директор на дружеството. 

Ангел Иванов ще участва в дискусионния панел „Потребители и технологии във финансите“, който ще се проведе на 20 октомври 2021 г. в рамките на годишния банково-финансов форум „Бъдещето на парите“ на списание „Мениджър“.

Събитието ще бъде излъчено онлайн в сайта www.manager.bg и Facebook събитието Четвърти банково-финансов форум: Бъдещето на парите.

- Г-н Иванов, как се промениха изискванията за осигуряване на киберсигурност от началото на пандемията?

- Пандемията отвори стотици уязвими точки за всяка една компания поради необходимостта от отдалечена работа. VPN свързаността е в пряка зависимост с добрата интернет връзка. Дори и при най-малките прекъсвания на комуникацията, VPN-а се разпада, а оттам нашите “home office” локации стават все по-уязвими. Най-доброто решение е да подсигурим защита на всички приложения за колаборация – Zoom, MS Teams, WebEx, Skype, като се осигури бекъп, и се поддържат адекватни защити срещу хакерски пробиви, фишинг атаки, установяване на зловреден контрол от разстояние и други за отдалечените машини. Решението, което изберем трябва да предоставя лесно управление за всеки един компонент, а в най-добрият случай да е доставено от един производител, един доставчик на тази услуга.

- Кои бяха трите най-големи хакерски пробива в глобален аспект за последните 12 месеца и какви бяха последствията от тях?

- За годината досега известни станаха над 10 такива случая, а вероятно много други са били разрешени като казуси без да се оповестяват публично. Жертви станаха корпорации от мащаба на Kia Motors, Acer, Brenntag, Colonial Pipeline и още много други. Примерът с тръбопровода за горива Colonial Pipeline e показателен – за повече от 5 дни редица американски щати имаха ограничено подаване на гориво. Това доведе до опашки, струпвания и хаос по бензиностанциите. Компанията се видя принудена да плати на хакерите 4,4 млн. долара откуп. Всъщност според изследване на PurpleSec средният откуп, който тази година е бил плащан за хакерски пробиви е с 80% по-голям, отколкото през 2020 г. Нека не забравяме и колко мащабни бяха известните хакерски атаки в България: като започнем с пробива и изтеклата информация от НАП, изтеклите 21 Гбт от iCard и съвсем наскоро огромните затруднения с преброяването именно заради хакерска атака.

- Кои браншове са най-уязвими на подобни атаки?

- Фокусът пада върху индустриите, които са най-чест обект на атака през 2021 г. – става въпрос за големи корпорации, общини или други представители на администрацията, образователния сектор, здравеопазването.

***

Регистрационна форма и програма на форума ще откриете тук.

още от Бизнес