Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Apple осигурява 2,4 млн. преки и непреки работни места

Guliver/Getty Images

2,4 милиона работни места подкрепя директно или индиректно американският технологичен гигант Епъл (Apple). Това е с  20 процента повече от оценката на компанията през 2017 година (2 милиона), предаде Ройтерс.
Пряката работна сила на компанията се е увеличила от 80 000 на 90 000 през двете години и половина от последната самооценка за работните места в САЩ, съобщи производителят на iPhone.
По-голяма част от очаквания растеж е дошла от компании като Бродком (Broadcom), която произвежда части за Епъл в САЩ и от от разработчици на софтуер от трети страни, които произвеждат приложения за апаратите на Епъл.
Общият брой на свързаните с Епъл работни места е бил 1,9 милиона, което е увеличение с 325 000 работни места спрямо предишната оценка на компанията, се посочва още в съобщение на сайта на американския технологичен гигант, пише БТА.
Епъл не дава подробности как е стигнал до тези оценки или на какво се основава проучването. Оценките за създаването на непреки работни места може да варират в широк диапазон в зависимост от това как са проведени анализите. 
Компанията бе критикувана, включително и от президента на САЩ Доналд Тръмп, че затваря заводи в САЩ, за да сглобява по-голяма част от продуктите си в Китай. Епъл възрази,че е похарчил 60 милиарда щатски долара през 2018 година за продукти и услуги от доставчици, чиято дейност е в САЩ и планира да увеличи тези разходи до 350 милиарда долара до 2023 година.
Епъл съобщи през декември, че ще похарчи 1 милиард долара за построяването на нов център в Остин, Тексас за до 15 000 служители и че е създал преки работни места в Сиатъл, Сан Диего и Кълвър сити, Калифорния

още от Бизнес
19
Неделя
Януари