нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ArcelorMittal спира част от производството си в Испания поради високите разходи за енергия

Снимка: Shutterstock

Производителят на стомана ArcelorMittal е решил временно да спре производството в някои от своите заводи в определени часове поради високите разходи за енергия. Компанията призна, че е била принудена да направи "кратка и селективна пауза в производството" в някои от своите електрически дъгови пещи в Европа, произвеждащи някои продукти, които обикновено се използват в строителния сектор, предава eleconomista.es

Според ArcelorMittal тази мярка отговаря на ежедневните промени в цените на енергията, "което е голямо предизвикателство за производството на стомана при икономически разходи", въпреки че компанията не очаква тази мярка да окаже силно влияние върху обема на нейното производство или способността й да отговаря на търсенето на клиентите.

Засега мярката ще се прилага само за електроцентрали за дълги продукти, тоест Олаберрия и Бергара. Стоманената фабрика в Олаберрия произвежда средни секции за строителство, докато тази в Бергара обработва полуготовия продукт, който пристига от първиата и произвежда леки профили за същия сектор. От компанията посочиха, че ситуацията се наблюдава ежедневно.

Компанията има 4 производствени завода в Страната на баските, два в Биская, Сестао с 205 работници и Ечебари с 340 работници; още два в Гипускоа (Бергара и Олаберрия), както и няколко разпределителни центъра. Останалите му заводи, конкретно 11, се намират в Астурия (Хихон и Авилес), Педрола (Арагон), Лесака (Навара), Сагунто (Валенсия) и Вилаверде (Мадрид). Освен това производството в основния му завод в Басаури се подготвя за временно спиране до Коледа.

ArcelorMittal произвежда около 40 милиона тона стомана годишно в Европа, от които 10 милиона са за строителния сектор. В Испания стоманодобивната компания Sidenor е принудена да намали производството с 30% до края на годината поради това, което описва като "прекомерни цени на електроенергията". 

още от Бизнес