нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Bayer отчете колосална загуба след уреждане на съдебни спорове за милиарди

Снимка: Getty Images

Германската група за лекарства и пестициди Bayer отчете 9,5 милиарда евро (11,2 милиарда долара) нетна загуба за второто тримесечие след постигането на споразумение да изплати  искове по съдебни дела за общо 10,9 милиарда долара, информира Ройтерс. Парите са за обезщетения по близо 100 000 иска, в които се твърди, че препаратът Раундъп против плевели причинява рак. Казусът беше наследен от германската компания заедно с придобиването на американската компания Монсанто през 2018 г., която създаде препарата.

Сумата включва и резерви от 1,25 милиарда евро, заделени за съдебните спорове за устройството за контрол на раждаемостта Essure. Към 24 юли 32 000 американски потребители на Essure са завели дело срещу Bayer, като твърдят, че са нанесени щети от наранявания, обяви Bayer в своя тримесечен доклад. 

Bayer обяви, че печалбата преди лихви, данъци, амортизация и амортизация (EBITDA), коригирана за специални позиции, ще бъде около 12,1 милиарда евро тази година, което е по-ниско от целта от 12,3 милиарда до 12,6 милиарда евро, издадени през февруари. 

Печалбата от второто тримесечие в коригираната EBITDA от 5,6% до 2,88 милиарда евро беше малко над очакванията на анализаторите. 

 

още по темата
още от Бизнес