Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

България – 45-та в света по икономическа свобода

100

Снимка: Shutterstock

България дели 45-а позиция от общо 159 страни, заедно с Израел, Монголия и Никарагуа с по 7,39 точки от 10 възможни в годишния доклад „Икономическа свобода по света 2016".

Тазгодишният резултат поставя страната на 20-о място в ЕС при 15-о място през миналата година. За сравнение, през миналата година резултатът на България се увеличава с 0,04 точки, но страната ни пада с три позиции надолу в общата класация. Това показва, че подобрението на икономическата свобода в България е било по-незначително в сравнение с това в останалите страни в света и в частност - в ЕС, се отбелязва в анализа, представен от Институтът за пазарна икономика (ИПИ) на база на доклада на института „Фрейзър”. Ето и още данни конкретно за страната ни с коментар по тях в резюме:

Категория размер на правителството

Според категорията размер на правителството има минимална промяна спрямо предходната година - повишение с 0,01 точки за правителствените разходи. Въпреки това, те остават най-ниско оцененият елемент на категорията. С 10 точки и най-добре оценено е данъчното облагане на доходите заради наличието на плосък данък в страната. Трябва да се има предвид, че в изследването не са включени параметрите на осигурителната система, която всъщност е най-голямата тежест върху труда.

Категория съдебна система

Най-лоши са резултатите в категорията съдебна система и право на собственост. Независимо от известното подобрение (с 0,12 точки) спрямо предходната година, категорията е оценена на едва 5,05 точки. От петте категории тя е и с най-незабележимо нарастване в сравнение с нивата от 2005 г., което е доказателство за несъстоялата се съдебна реформа и оценка за неспазване на върховенството на закона и липсата на независимост на съдебната система.

Стабилни пари

В тази категория пък е най-доброто представяне на страната ни с  9,24 точки. Високият резултат показва, че България се характеризира с ниски и стабилни нива на инфлация, както и че не ограничава обмяната на валута и възможността за свободно поддържане на банкови сметки в чужда валута.

Свобода на международната търговия

Тук оценката за България е сравнително висока - 8,02 точки. Важна предпоставка за доброто представяне на страната по отношение на митническите тарифи и търговски бариери е и членството на България в Европейския съюз и възприетата обща митническа тарифа на Съюза с трети страни.

„Регулиране на кредита, труда и бизнеса”.

В областта „Регулиране на кредита, труда и бизнеса” се наблюдава влошаване спрямо предходната година и в трите сегмента на регулация. Като пречки за икономическа свобода се оценяват намесата в кредитния пазар, скъпата бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, определянето на минимална работна заплата, големият брой регулации при наемането и освобождаването на работници и корупцията.

още от Бизнес