Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

България ще бъде засегната косвено при твърд Брекзит, сочат анализи на Кофас

88

Shutterstock

Независимо от вота дали Брекзит ще се случи със сделка или без, това ще се отрази съществено върху търговията в Европа, като последиците за България ще бъдат косвени, смятат анализаторите на Кофас. Те ще се проявят през основните ни търговски партньори – Германия и Италия, тъй като стокооборотът ни с Великобритания не е кой знае колко висок. Това сочат анализите на Кофас България.

Специалистите на компанията отчитат, че е малко вероятно на 29 март да се реализира сценарият „без сделка“, макар и той да не е напълно изключен. В Европа това ще повлияе на сектори като автомобилостроенето, търговията на дребно, хранително-вкусовата промишленост и строителството.

Дори при постигане на споразумение, несигурността, свързана с бъдещите търговски отношения с ЕС, допълнително ще възпрепятства развитието на производствения капацитет, включително и веригите на добавената стойност. Освен ако не се реализира сценарият Брекзит без сделка, износът ще бъде устойчив, въпреки забавянето на икономиките при основните партньори (страните от Еврозоната, Китай, САЩ).

Според проектобюджета, който ще бъде гласуван през първото тримесечие на настоящата година, фискалната политика на Великобритания ще бъде по-малко рестриктивна през 2019 г., като нейната цел ще бъде да стимулира страната ще продължи лесно да финансира големия си дефицит по текущата сметка чрез инвестиционни потоци.

Търговските взаимоотношения с България са стабилни. През 2018 г. износът на България към Великобритания възлиза на 1,136 млрд. лв., което е ръст от 6,90% спрямо 2017 г. Страната ни изнася повече за кралството, отколкото внася, както през 2017, така и през 2018 г. Положителният търговски баланс възлиза на 338 млн. лв. през 2018 г. Търговският баланс нараства с 22% спрямо предходната година.

още от Бизнес
26
Понеделник
Август