нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Българският бизнес масово подложен на корупционен натиск

Снимка: Shutterstock

46 на сто от българските компании (почти всяка втора фирма) са получавали искане за подкуп от държавна структура. Това показва проучване на БТПП, представено по bTV от председателя на работодателската организация Цветан Симеонов. 

Възможно е нивата на корупционен натиск да са още по-високи, тъй като някои от компании са отказали да участват в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми, поясни Симеонов. 

Само 2% от участниците в анкетата посочват, че никога не са били обект на натиск за рушвет. Корупцията  в държавната администрация е 49%, а в общинската - 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто, сочат данни от анкетата. 

Масовата практика да се искат подкупи е най-вече на второ и трето ниво в държавната администрация, в най-високите етажи корупцията не е толкова разпространена, става ясно още от проучването.

„Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения", посочи той. Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника възможност да каже „да" или „не" без ясни правила, толкова повече има база за корупция", коментира Симеонов. Според него, с най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. До голяма степен причина за такива резултати е и лошото законодателство, „тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителят". 

Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики. 

Според БТПП, решението за пресичане на такива практики е въвеждане на електронно правителство, за да се елиминира субективното влияние на държавния чиновник. Бизнесът ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните, поясни председателят на БТПП. 

„Вече назря моментът това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията", подчерта Симеонов.

В сайта на БТПП вече има раздел за подаване на сигнали за корупция.

още от Бизнес