Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Българският износ се понижава с 21% през май

Износът на България спада с 21,4% през май месец сравнено със същия месец на миналата година, показват данни на Националния статистически институт. Това е трети пореден месец на спад на българския експорт, след като през март беше отчетено понижение от 7,8%, а през април – с 19,6%.  Общо за петте месеца от началото на годината износът на България възлиза на 21,7 млрд. лв., което е с 8% по-малко в сравнение със същия период на 2019 г.

За страните от ЕС понижението възлиза на 18% на годишна база. Това е с една идея по-добре спрямо спада от миналия месец април, който беше 20% на годишна база.

По-значително обаче е понижението в износа към трети страни – след като през април спадът на износа към страните извън ЕС беше 18%, то през май вече възлиза на 28% на годишна база. Това в най-голяма степен се дължи на близо 50% спад в износа на минерални горива и масла. Сред основните ни партньори в разглеждания петмесечен период понижение има в износа към Турция (с 13%), Сърбия (с 27%) и САЩ (с 4%), но увеличение на износа към Китай – 6% на годишна база до общо 662 млн. лв.

За сравнение вносът се понижаваше съответно с 1% през март, с 31% през април и с 28% през май месец.

още от Бизнес