Затвори

BMW ще произвежда батерии за електромобили само чрез зелена енергия

Gulliver/Getty images

Един от най-големите производители на автомобили в Европа германската компания BMW обяви, че ще използва единствено електричество от възобновяеми източници при производството на новото поколение батерии за своите електрически автомобили. „Имаме споразумение с нашите доставчици на компоненти за батерии, което ги задължава да използват единствено зелена енергия при производството на петото поколение на нашите батерии“, обяви  изпълнителният директор на компанията Оливер Зипсе, цитиран от Ройтерс. По този начин компанията ще спести 10 млн. тона въглеродни емисии в рамките на следващите 10 години, което е приблизително равно на замърсяването, причинено от град с над 1 млн. души население. Автомобилните компании често са критикувани, че изтъкват екологичните предимства на електромобилите, докато всъщност методът им на производство може да бъде по-замърсяващ околната среда отколкото този на стандартните коли с двигател с вътрешно горене. Изискването батериите да се произвеждат единствено със зелена енергия отговаря на тези обществени притеснения.

През миналата година BMW направи поръчка на стойност над 10 млрд. евро към китайската компания Contemporary Amperex Technology Co (CATL) и корейската Samsung SDI. CATL вече изгражда завод за батерии в германския град Ерфурт, като цели да произвежда там батерии за обща мощност 60 гигаватчаса годишно от 2026 г. нататък.

 През миналата година BMW успя да продаде 146 000 електромобила, като по този  начин общата бройка на реализираните автомобили с батерии на компанията вече надхвърля половин милион.

 

още от Бизнес