Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Boeing подновява производството на злополучния модел 737 MAX

Снимка: Getty Images

"Боинг" (Boeing) подновява производството на самолета 737 MAX във фабриката на компанията в Рентън, Вашингтон. Повторното въвеждане на този модел в експлоатация обаче ще се забави, тъй като компанията трябва да получи зелена светлина от авиационните власти за извършените изменения, включително в системата за стабилизиране при полет. Необходим е тестов полет, който според осведомени източници не се очаква да бъде извършен преди юни, информира Франс прес, цитирана от БТА. 

Компанията от Сиатъл спря производството на 737 MAX, след като беше установено, че дефект в системата за стабилизиране при полет Ем Си Ей Ес (Maneuvering Characteristics Augmentation System - MCAS) се смята за причина за двете последователни авиокатастрофи със самолети на индонезийската авиокомпания Лайън еър (Lion Air) и на Етиопските авиолинии (Ethiopian Airlines). 

"Ние продължихме, за да развием нашата производствена система и да я направим още по-силна", казва Уолт Одишо, вицепрезидент и генерален мениджър на програмата 737, цитиран от france24.com

Аерокосмическият гигант спря производството през януари на фона на несигурността за това кога регулаторите ще разрешат на самолета отново да лети. Но дори и преди удара от коронавируса, MAX струваше на Boeing милиарди долари компенсация за авиокомпании и производствени разходи, включително разходите за съхраняване на повече от 400 самолета, които не могат да бъдат доставени на клиентите.

По-рано във вторник Boeing публикува подробности относно плана за намаляване на общия брой на персонала с 10 процента или около 16 000 служители. Компанията заяви, че е одобрила 5 520 служители в САЩ за доброволни уволнения и уведомява други 6770 служители, че те неволно ще бъдат освободени. 

 

още по темата
още от Бизнес