Затвори

Boeing представи най-дългия самолет в света

Най-дългият пътнически реактивен самолет в света - Boeing 777X, дебютира на скромно събитие, предават световните медии.

Самолетът се очакваше да бъде представен с много фанфари в завода на производителя в Еверет, близо до Сиатъл, в сряда, но в знак на уважение към загиналите в катастрофата на Ethiopian Airlines 737 Max 8, той беше представен семпло на събитие, на което присъстваха само служители на компанията.

Самолетът, който бе представен е 777-9, по-големият от двата модела 777X. Очаква се той да направи своя първи полет по-късно тзи пролет.

Версията 777X-9 на новия реактивен самолет има най-широкия размах на крилата от всеки самолет в историята на Boeing: близо 72 метра. Самият самолет е дълъг близо 77 метра и би могъл да облсужва между 400 и 425 пътници и да прелита разстояние над 16 хил. км.

Броят на седалките ще варира в зависимост предпочитанията на всяка авиокомпания, но обещава да бъде най-големият двумоторен самолет на всички времена, когато започне да лети през следващата година. 

777X бележи нова ера в дизайна на въздухоплаването, за който икономията на гориво става все по-важна. Двойните реактивни двигатели обещават да постигнат икономии от 10-12% върху оперативните разходи. Наред с това иновативните сгъваеми върхове на крилата спомагат за допълнителни икономии, когато се разгърнат във въздуха и осигуряват допълнителни 7 метра.

Освен икономичните аспекти в дизайна на самолета, пътниците ще могат да се възползват и от по-големи прозорци, в които биха могли да се инсталират електронно регулируеми сенници, по-голям комфорт на седалките, особено в икономичния клас, а също и увеличено пространство за личния багаж.

Осем авиокомпании са направили вече поръчки за общо 358 самолета. Дубайската Emirates ще получи първите 777-9 следващата година. 

още по темата
още от Бизнес