нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Британският инвестиционен фонд се отказа от покупката на Toshiba

Снимка: Shutterstock

Японската корпорация Toshiba получи известие от британския инвестиционен фонд CVC Capital Partners за отегляне на предложението си за закупуване на компанията. Това се посочва в съобщение, публикувано във вторник на уебсайта на Toshiba, цитирано от ТАСС

Инвестиционният фонд прекратяве предложението си и ни приканва да преценим сами дали евентуалната приватизация на Toshiba е в съответствие със стратегическите цели на нашето ръководство и на борда на директорите, обясняват от японската компания в изявление. Междувременно, съветът на директорите на Toshiba счете, че предложението, получено от CVC Capital Partners, не разполага с информацията, необходима за разглеждане, и следователно не може да бъде оценено.

На 14 април президентът на Toshiba Нобуаки Куруматани подаде оставка. Бившият председател на борда на директорите Сатоши Цунокава стана новият ръководител на корпорацията. Подалият оставка Куруматани преди това беше остро критикуван от редица акционери, които го обвиниха в егоистични интереси в опит да сключи сделка за продажба на корпорацията. Преди това той беше начело на японското подразделение на CVC Capital Partners, което беше на път да купи Toshiba. 

Стойността на акциите на тази корпорация към 6 април надхвърлиха 1,7 трилиона йени (почти 16 милиарда долара). Вземайки предвид премията, британският фонд, както беше съобщено по-рано, предложи над 2 трилиона йени (над 18 милиарда долара) за тях. Покупката можеше да бъде една от най-големите сделки от този вид в историята на Япония, но редица експерти смятат, че предложението на британския фонд не съответства на истинската цена на Toshiba. 

През последните години корпорацията преживява криза, свързана по-специално с големия скандал, избухнал през 2015 г. поради фалшифицирането на нейните финансови отчети, както и със сериозните загуби, които тя претърпя през 2017 г. поради фалита на нейното американско подразделение. Наскоро Toshiba също беше разтърсена от конфликт между нейното ръководство и редица големи акционери. 

CVC Capital Partners е основана през 1981 г. Според Nikkei, британския инвестиционен фонд има капитал от 117,8 млрд. долара. Той е известен с инвестициите си, включително в компанията, която управлява Формула 1. В Япония фондацията работи от 2003 г., инвестира в кетъринг проекти и компания, която управлява широка мрежа от сервизи за ремонт на обувки. Миналия февруари фондът купи част от бизнеса от Shiseido, голяма японска козметична компания. 

още от Бизнес