Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Булгартабак затваря фабриката в Благоевград, дава два дни срок на персонала да напусне

4535

Снимка: Guliver/Getty Images

„Булгартабак Холдинг“ затваря предприятието за производство на цигари в Благоевград, съобщава БНР. Работници от фабриката сигнализират, че ръководството на дружеството е дало двудневен срок на хората да подадат заявления за доброволно напускане. Персоналът е бил уведомен вчера, че фабриката се закрива след като в последните три месеца всички са били в денонощен режим на работа, дори и в почивните и празнични дни по Коледа и Нова година, за да бъде изпълнена навреме последната поръчка на клиенти на холдинга.

В най- голямото предприятие на цигарения холдинг от 2000 човека към момента са останали едва 200. Заедноа с известието за затварянето на фабриката персоналът получава указания, че е по-добре да пуснат заявления за напускане, за да можело да получат обезщетения в зависимост от трудовия стаж, както и право да бъдат на борсата за четири месеца срещу минималното обезщетение. В противен случай ще бъдат пуснати в принудителен неплатен отпуск, а след това фабриката спира работа окончателно. 

Хората казват, че са крайно унизени и изтощени, дори споменаха за няколко смъртни случая. Затова никой няма да се противопостави на съкращенията, с които се закрива и най- голямото предприятие в холдинга. Въпреки това те са уведомили синдикалните централи за ситуацията.

Според приватизационния договор Булгартабак има ангажимент да запази предмета на производство до 2021 година в България, но не е уточнено къде. Така Благоевград БТ последва съдбата на дружеството в София.

още от Бизнес
20
Четвъртък
Юни