нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Цената на медта се понижи 16% в рамките на един месец

Getty images

Цената на метала мед, която се удвои от май 2020 г. до май 2021 г. и достигна своята исторически най-високата си стойност от 10 700 долара за тон, започва да бележи силен спад в последните няколко седмици.

Тя вече се търгува за около 9000 долара на тон, което е с 16% по-малко в сравнение с достигнатия преди около месец пик.

Две са основните причини за това поведение на пазара – от една страна сигналите за парите в обращение от страна на Федералния резерв на САЩ и от друга – решението на Китай да освободи част от националните си резерви на мед, за да стимулира охлаждане в цените.

Стойността на медта има голямо значение за много индустрии – включително технологиите, където той е важен компонент за изграждането на проводници и чипове, електрически автомобили, слънчеви панели и при строителството например.

Според анализ на „Уол Стрийт Джърнал“ обаче сегашното понижаване в цените ще бъде последвано не много далеч във времето от ново поскъпване. „Най-вероятно рекордната цена в средата на май няма да е най-високата стойност на медта, която ще видим в близко бъдеще, но не и през втората  половина на 2021 г.“. От една страна защото евтините пари няма да секнат поне до 2023 г.  и защото инвестициите в нови „зелени“ технологии, които използват много мед, тепърва ще се увеличават.

Очакваните инвестиции в електрически автомобили и други крайни продукти, които зависят от цената на медта, се очаква бързо да растат през следващите няколко години. Но имотният пазар в Китай започва да показва симптоми на охлаждане, а местните власти правят всичко възможно да успокоят резките динамики в цените. Това говори, че може би до края на тази година няма да видим нов пик в цената на медта, който вероятно ще се прояви след това, пише още изданието.

още от Бизнес