Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Цената на среброто се изстреля с 33% само за месец

Снимка: Guliver / Getty images

Докато инвеститорите силно се вълнуват от новата рекордно висока цена на златото, което достигна 1950 долара за тройунция, стойността на среброто се повишава чувствително по-бързо. Цената на сребристия метал набъбна с 33% само в рамките на месец юли. За сравнение на златото му трябваха пет месеца от големия срив на борсовите цени през март, за да направи този ръст в цената си.

В края на юни стойността на среброто беше 18 долара за за троунция, а днес тя е вече 24 долара на Лондонската борса за ценни метали.

Това е най-високата цена на среброто от август 2013 г. Според анализатори среброто обаче има потенциал за растеж. Неговата цена е все още много далеч от историческия му връх от 46,5 долара, който беше отбелязан през май 2011 г.

„Докато златото се използва основно като убежище за спестявания по време на несигурни времена и висока инфлация, около 50% от среброто в глобален аспект се има индустриално приложение и се влага в материали като електроника, соларни панели, което прави неговата цена по-устойчива на балони“, смята Ед Мой, главен пазарен стратегист на компанията за търговия на ценни метали Valaurum, цитиран от Marketwatch.

Прогнозите обаче са разнопосочни. Cпоред анализи на Goldman Sachs и на инвестиционната банка Citi среброто ще има стабилен ръст през следващите 12 месеца. Проучване на Ройтерс сред 42 икономически анализатора обаче показва, че средната му цена за следващата година ще бъде около 20 долара за тройунция.

 

още от Бизнес