Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Човешкият капитал - в основата на конкурентната икономика

100

Системата на образованието и подготовката на младите хора за пазара на труда бе основен акцент в дискусиите по време на провелата се днес традиционна годишна среща на Българският форум на бизнес лидерите с чуждестранните посланици, акредитирани в София, и висши представители на изпълнителната власт. Образованието и човешкият капитал са в основата на конкурентната икономика, подчертаха повечето участници в днешния форум. Събитието под надслов „Хората и просперитът на България” се състоя под егидата на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и в партньорство с посолството на Израел в София.

В третото издание на инициативата на БФБЛ участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, председателят на БФБЛ Ираван Хира и израелската посланичка в София Н.Пр. Ирит Лилиан. Гости на събитието бяха висши мениджъри на над 30 компании, представители на неправителствения сектор, както и дипломати от над 20 страни. „За нас в БФБЛ обмяната на международен опит по важни и актуални теми е от голямо значение, тъй като откроява модели за устойчиво и дългосрочно икономическо развитие и дава своя принос към политиките, които ще доведат до положителна промяна на средата за работа и живот у нас“, обърна се към гостите председателят на Форума Ираван Хира.

В събитието, модерирано от Максим Бехар, член на УС на БФБЛ, активно участие взеха топ мениджъри на водещи компании-членове на БФБЛ, които поставиха своите въпроси към представителите на институциите и очертаха част от предизвикателствата, които все още стоят пред страната ни – подобряване на бизнес средата, намаляване на административната тежест върху бизнеса, въвеждането на електронно правителство, дигитализацията на производствените процеси, недостига на работна сила, независима съдебна система.

още от Бизнес