нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Deliveroo поевтиня с 20% в първия си ден на Лондонската борса

Getty images

Акциите на британската компания за доставка на готвена храна Deliveroo отбелязаха значително понижаване по време на първата си свободна търговия на Лондонската борса.

Цената се срина от 3,90 паунда, колкото бяха платили първоначално инвеститорите за нея, на 2,71 паунда, след което се върна на нива около 3,10 паунда. Това представлява спад от около 20% и е изключително слаб старт, във времена, в които листванията по глобалните фондови пазари предизвикват силен интерес от страна на институционални и частни инвеститори.

Основните притеснения са няколко. На първо време компанията не успя да привлече подкрепа от страна на няколко основни институционални инвеститора като Aviva Investors, Aberdeen Standard, Legal and General, които разглеждаха офертата да придобият дял в компанията. Това стана най-вече поради опасенията относно отношенията между компанията и нейните служители разносвачи. Deloveroo ги възприема за независими подизпълнители, които нямат право на платен отпуск или на гарантирана минимална работна заплата.

Това се случва на фона на съдебното дело срещу Uber, което технологичната компяния наскоро загуби. Водачите в Uber вече трябва да бъдат считани за служители на компанията, което означава, че те имат право на минимална заплата и други придобивки.

Deliveroo, която стана особено популярна по време на пандемията, която ресторантите бяха затворени, беше подкрепена в ранна фаза от Amazon и Will Shu. Компанията все още работи на загуба, като през 2020 г. отчете 224 млн. паунда на червено.

Инвеститорите също се притесняват от високата оценка на Deliveroo от 7,6  млрд. паунда, при това във времена, в които ваксинацията във Великобритания върви с ускорени темпове и над 1/3 от населението на страната е вече имунизирано.

Листването на Deliveroo, с което компанията иска да привлече около 1,5 млрд. паунда е най-голямото във Великобритания след като компанията за електронна търговия The Hut Group привлече 1,88 млрд. паунда през септември 2020 г.  

 

още от Бизнес