нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Драстичен спад в износа на цветя бележи Испания. Секторът иска спешни мерки

Снимка: Getty Images

Испанският износ на цветя и растения през март е спаднал с 23% в сравнение със същия месец на предходната година, до 46,7 милиона евро, потвърждавайки срива на пазара поради пандемията от коронавируса, съобщава Fepex - испанската федерация на асоциации на производители и износители на плодове, зеленчуци, цветя и живи растения. 

Основният артикул за износ - декоративните растения, е намален с 34% и е бил 40,5 милиона евро, а при букетите от отрязани цветя намалението е с 14% или общо 4,6 милиона евро, сочат данни на отдела за митнически и специални данъци, информира eleconomista.es.

Резки спадове са наблюдавани и при други продукти. Износът на стайни растения е намалял с 45% през март 2020 г. спрямо същия месец на предходната година. В сегмента на отрязаните цветя продажбите на розата рязко са паднали - с 44%.

Секторът припомни, че производството на цветя и растения е претърпяло „драматичен спад“ в общото потребление на национално и международно ниво през месеците март, април и май, което причинява унищожаване на производството и заетостта във ферми в районите на Галисия, Каталуния, Валенсия, Мурсия, Андалусия и Канарските острови. Натрупаните загуби до момента се оценяват на повече от 440 милиона евро. Ето защо секторът поиска да се одобрят национални мерки за справяне с кризата с цел избягване на фалити.

Fepex поиска одобрение на бюджетна помощ, достатъчна за компенсиране на унищожените цветя и декоративни растения, адаптирана към реалните нужди на сектора. Целта е да се компенсират загубите на производителите. Секторът също така поиска цветята и растенията да се класифицират като първокласни нехранителни продукти, както и помощи за кампания за насърчаване на потреблението в Испания.

Източник: eleconomista.es

още по темата
още от Бизнес