Джокович придобил 80% дял в компания, разработваща лекарство срещу COVID-19

Джокович придобил 80% дял в компания, разработваща лекарство срещу COVID-19

Пандемията от коронавирус се превърна в спънка по пътя на тенис звездата Новак Джокович към рекордна 21-ва титла от турнир от Големия шлем, след като той бе депортиран от Австралия заради липсата на ваксинация.  По всичко изглежда, че 34-годишният сърбин възлага надеждите си за участие в голям турнир по тенис на лекарство срещу COVID-19, пише Ройтерс.

Той притежава 80-процентов дял в датската биотехнологична компания, която работи по създаването на лекарство срещу коронавируса. Това означава, че Джокович може да се надява, че пускането на пазара на ефективно лекарство ще доведе до отмяна на изиксванията за ваксинация, които спъват участието му в тенис турнири. 

Главният изпълнителен директор на QuаntВіоRеѕ Ивaн Лoнцapeвич заяви пред медията, че номер едно в мъжкия тенис е направил инвестицията през юни 2020 г., но не поясни в какъв размер е била тя.

Компанията разработва пептид, който предотвратява заразяването на човешки клетки с коронавирус. Тя очаква да започне клинични изпитания във Великобритания това лято.

По думите на Лoнцapeвич за фирмата работят дузина изследователи от Дания, Австралия и Словения. Според фиpмeнитe peгиcтpи Джoĸoвич и cъпpyгaтa мy Йeлeнa пpитeжaвaт съответно 40,2 и 39,8 пpoцeнтa oт ĸoмпaниятa.

Джокович се радва на феноменален успех през последните години, като според Forbes той е бил един от 50-те най-високоплатени спортисти в света през 2021 г. Неговите приходи от участията му в турнири се оценяват на 4,5 млн. долара, а тези извън тенис корта – на 30 млн. долара.

Времето обаче не е на страната на световния номер едно, който иска да се утвърди като най-великият играч в историята на мъжкия тенис. Той се надяваше да участва в провеждащото се в момента Открито първенство по тенис на Австралия, но бе депортиран от страната, заради нейните строги мерки срещу неваксинираните.

Джокович рискува да пропусне и Откритото първенство на Франция през май, ако настоящата ситуация не се промени, след като спортното министерство на страната обяви, че няма да се допускат изключения от новите ваксинационни правила.