Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕЦБ намекна за преразглеждане на бъдещето на програмата за стимулиране на икономиката

102

Европейската централна банка (ЕЦБ) може още през март да даде сигнал, че обмисля по-ранно прекратяване на програмата си за стимулиране на икономиката. Това става ясно от публикуваните днес протоколи от последното заседание на банката на 25 януари, цитирани от Асошиейтед прес.

Според документите, представителите на ЕЦБ, определящите лихвите, са посочили, че езикът, отнасящ се до паричната политика, може да бъде преразгледан рано тази година.

Това предполага, че 25-членният управителен съвет, който определя лихвите за 19-те страни от еврозоната, може да даде сигнал, че стимулите могат да приключат по-рано, отколкото се е намеквало досега.

Следващото им заседание е насрочено за 8 март.

Освен че свали лихвите, като основната лихва по рефинансирането е на нулево равнище, ЕЦБ изкупува всеки месец облигации за 30 милиарда евро и се предвижда това да продължи най-малко до септември, а ако е необходимо и по-дълго. Това изкупуване налива новонапечатани пари в икономиката, за да се вдигнат инфлацията и растежът след кризата в еврозоната, избухнала във връзка с високата задлъжнялост на някои страни членки като Италия и Гърция.

Въпреки възстановяването на икономиката на еврозоната инфлацията остава ниска, под целевите 2 процента. Годишната инфлация за януари е 1,3 процента.

Според протоколите някои членове на съвета са "изразили предпочитание" за отказ от програмата за стимулиране на икономиката на заседанието през януари.

Направено е обаче заключение, че корекция на програмата е "прибързана" и "все още неоправдана".

Икономистът на банка Ай Ен Джи (ING) Карстен Бжески е на мнение, че повечето членове на съвета все още са против рязко прекратяване на стимулите през септември и ще предпочетат да походят внимателно през предстоящите месеци.

още от Бизнес