Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕPAM: Виждате ли това, което другите не могат?

149

СТАНИМИР НИКОЛОВ е изпълнителен директор на EPAM Systems България. Има дългогодишен опит у нас и в чужбина на високи мениджърски позиции, като през 2006 г. се връща в България след успешна кариера в Германия, за да развива сектора в страната. От 2017 г. поема председателството на Българската аутсорсинг асоциация.

 

Офисът ни в София е предпочитана дестинация за релокация за колеги от други държави, споделя Станимир Николов, изпълнителен директор на ИТ компанията

- Господин Николов, как бихте представили EPAM Systems на млад инженер, който в момента чете това интервю, а никога не е чувал за бранда?

- EPAM Systems е водеща международна компания за разработване на софтуерни решения и цялостни платформи, която съществува на пазара от 24 години и се гордее със своите над 20 хиляди инженери. Българският офис отвори врати преди 3 години и оттогава растем с бързи темпове. Нашият фокус е преди всичко в запазването на баланса между качество и скорост на растежа.

Гордеем се с нашите резултати, с интересните международни проекти и с възможностите за развитие, които предоставяме на всеки служител. Имаме програми за развитие, които, подкрепени със системи като персонализираната система Grow и 360-градусова оценка, давана както от ръководните кадри към служителите, така и в обратна посока, гарантират равнопоставеност и фокус върху усъвършенстването на професионалните умения. С други думи, бихме искали всеки млад софтуерен инженер да осъзнава възможностите, които предлагаме, и да обмисли реализация при нас.

- Каква е работната среда във вашия екип - по какво тя си прилича с другите държави, в които имате офиси, и с какво е специфична?

- Имаме офиси в 24 страни, разположени по цял свят. Приликата с другите локации е общото високо ниво на качество, утвърдени стандарти и професионализъм, превърнали се в запазен знак на EPAM.

Спецификите в работната среда в офиса в София идват предимно от самата атмосфера на новаторство, която нашият екип създава. Пример за тази креативна свобода е конференцията Tech Talks, инициирана именно от българския офис на EPAM и превърнала се в глобално събитие. За нас е важно Tech Talks да се развива като самостоятелна платформа, която дава трибуна на ИТ специалистите да споделят своите знания и да се учат от други като тях. Събитията от тази поредица са напълно безплатни и се организират всеки месец.

Също така и за втора година имаме платена стажантска програма, която дава възможност на млади таланти да се развиват като софтуерни инженери.

- Какви социални привилегии осигурявате и какъв е техният дял спрямо брутното възнаграждение?

- Компаниите от ИТ индустрията предоставят различни придобивки за своите служители, като допълнително здравно осигуряване, покриване на транспортните разходи или паркинг. В EPAM България сме идентифицирали и други социални привилегии, които улесняват ежедневието. Не само привилегиите за служители, но и социалният ангажимент извън офиса е важен за нас. В допълнение към това предлагаме и впечатляваща гледка от всички работни места, която спомага за душевен комфорт. Възможности за обучение и менторство, достъп до различни конференции и семинари, които усъвършенстват уменията и постоянно повишават професионалното ниво на нашия екип, допълват стремежа за един добър баланс между работата и личното развитие.

- Какви възможности за релокация предлагате и колко от специалистите ви се възползват? 

- В EPAM Bulgaria съществуват разработени програми за обмен на служители както към България, така и към наши офиси в други държави. На този етап имаме успешни релокации в Германия и в САЩ, както и от 5 държави към България.

Любопитен факт е, че офисът ни в София е сред предпочитаните дестинации за релокация за колеги от други държави. Съчетанието на добрите условия за работа, интересните проекти и българската природа ни прави атрактивна дестинация за много чуждестранни специалисти, които се преместват тук.        

 

още от Бизнес
20
Четвъртък
Юни