нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ердоган обеща да овладее инфлацията в Турция. Имамите проповядват срещу завишаването на цените

Снимка: Getty images

Правителството ще постави под контрол ръста на цените. Това обеща турският президент Реджеп Ердоган цитиран от Блумбърг.

Той обвини „опортюнисти“ за покачването на цените на основни услуги.

През август инфлацията в Турция нарасна за трети пореден месец, достигайки годишен темп от 19,25%. Според много турци ръстът на цените на храните и на наемите изпреварва дори това рекордно общо ниво на инфлация.

 „Запознати сме с проблемите с разходите за живот, предизвикани от инфлацията“, каза Ердоган по време на събитие в град Кършехир. „Ще предотвратим прекомерно увеличени на цените по рафтовете, като поставим инфлацията под контрол възможно най-скоро чрез понижаване на цените и борба с опортюнистите“, добави президентът.

В скорошен доклад Турската централна банка посочи сушата в страната и по света като причината за ускоряване на инфлацията при хранителните продукти. Покачването на инфлацията в Турция през август тласна основната лихва, приспособена към ръста на цените, на негативна територия за първи път от месец октомври, попарвайки надеждите на Ердоган за понижаване на лихвите.

Правителството нареди на джамиите да изнасят проповеди в петък, предупреждаващи продавачите да не завишават цените на стоките. Освен за храна и наем турците изпитват затруднения с плащанията, свързани с енергията и строителните материали, където цените също са нараснали значително.

В петъчната проповед се казва, че „правоверните мюсюлмани не превръщат хора в жертви чрез надуване на цените“, става ясно от сайта на Директората за религиозни въпроси.

още от Бизнес