Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ericcson плаща над 1 млрд. долара за уреждане на дело за корупция в САЩ

Снимка: Shutterstock

Шведската телекомуникационна компания Ericsson ще заплати над 1 млрд. долара в рамките на извънсъдебно споразумение за уреждане на дело за корупция в САЩ, предаде Ройтерс, цитирайки американското министерство на правосъдието. Обвиненията срещу компанията включват даване на подкупи на правителствени служители в пет страни.

Даването на подкупи е продължило в период от няколко години в страни като Китай, Виетнам и Джибути, уточниха от министерството. Глобата е в размер на 520 млн. долара, като към нея се прибавят още 540 млн., които трябва да бъдат изплатени на  Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (U.S. Securities and Exchange Commission).

Компанията е признала, че е участвала в заговор с други фирми за нарушаване на Закона срещу чуждестранните корупционни практики (Foreign Corrupt Practices Act) в периода между 2000 и 2016 г., като е давала подкупи и е фалшифицирала счетоводни документи и данни. От Ericsson също така признаха, че мерките за вътрешен счетоводен контрол са били недостатъчни.

„Определени служители на конкретни пазари, някои от които са били на ръководни позиции, са действали недобросъвестно и съзнателно са отбягвали прилагането на адекватен контрол“, коментира главният изпълнителен директор на Ericsson Бьоре Екхолм в комюнике.

„Гледам на случилото се като на напълно неприемлива и изключително срамна глава от нашата история“, добави той.

Ericsson е използвала трети страни, за да дава подкупи на високопоставени държавни служители, които трябвало да подсигуряват бизнеса на компанията в съответни дръжави, съобщават властите. От компанията също така са назначили консултанти, които да отделят средства за подкупите и да организират транзацкиите до третите страни.

Един от филиалите на компанията, Ericsson Egypt Ltd, призна пред съд в Ню Йорк, че е участвал в заговор за нарушаване на разпоредбите против подкупите в Закона срещу чуждестранните корупционни практики.

Признаването на вина може да донесе на компанията тежки санкции, включително и отнемане на лицензи. От Ericsson обаче може да договорят изключения, които да позволят на компанията да продължи дейността си в страната.

От Ericsson съобщиха, че са преразгледали антикорупционната си програма и че са предприели мерки за подобряване на етичното поведение на компанията и за съобразяване със законите.

По-рано от фирмата заявиха, че работят заедно с американските власи и че ще заделят 1,2 млрд. долара във връзка с разследванията. Главният финансов директор на Ericsson Карл Меландер заяви, че това няма да се отрази на финансовите цели на компанията.

„ Макар че сумата за извънсъдебното споразумение, за която се договорихме, е значителна, мога да потвърдя, че имаме капацитета да я покрием с наличните средства“, заяви той.

още от Бизнес