Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС налага антидъмпингови мита на биодизела от Индонезия

Снимка: Shutterstock

Европейската комисия налага допълнителни мита от 8 до 18 процента на вноса на биодизел от Индонезия, тъй като според Брюксел производителите от азиатската страна са се облагодетелствали от субсидии, които са им дали несправедливо преимущество пред европейските им конкуренти, предаде ДПА.

При задълбочено разследване Комисията е установила, че индонезийските производители на биодизел печелят от субсидии, данъчни отстъпки и достъп до суровини на цени под пазарните, посочва ЕК.

Тези мита са временни и ще бъдат в сила, докато Европейската комисия приключи разследването си. Окончателни мерки могат да бъдат наложени до декември с хода на разследването, допълва АП.

Основната суровина за производството на биодизел в Индонезия е палмовото масло. То е причина за безпокойство сред екоактивистите заради последиците от обезлесяването, предизвикано от стремежа да се засадят повече от доходоносните растения, информира БТА.

Износът на индонезийски биодизел за ЕС се равнява на около 400 млн. евро (448,6 млн. долара) годишно.

През 2013 г. ЕС наложи антидъмпингови мита на биодизела, внасян от Индонезия. Те обаче миналата година бяха отменени от Съда на ЕС, което доведе до рязко увеличаване на вноса, припомня Европейската комисия.

още по темата
още от Бизнес
24
Понеделник
Февруари