Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Еврокомисията с положителна прогноза за българската икономика

101

Shutterstock

БВП на България ще остане силен с ръст от 3,8% през 2018 година и 3,7% през 2019 година, стимулиран преди всичко от вътрешното търсене, посочва Европейската комисия в обявената си днес лятна междинна прогноза за икономиката и инфлацията

Повишенията на заплати са дали тласък на частното потребление, а възобновеното използване на програмите за инвестиционно финансиране на ЕС са допринесли за растежа в държавното инвестиране. Икономическите настроения продължават да се подобряват и аналитични данни сочат очаквания за увеличение на поръчките, по-висока производителност и по-голямо търсене, което предполага, че икономиката ще продължи растежа си през следващите тримесечия.

Положителното развитие на пазара на труда и планираното увеличение на заплатите в държавния сектор ще допринесе за продължително увеличение на частното потребление. Очаква се растежът на инвестициите също да е голям заради възобновеното усвояване на европейски фондове, но и благодарение на засилените инвестиции в частния сектор.

В същото време нетният принос на износа за БВП се очаква да бъде отрицателен. Макар че, силното външно търсене може да подобри увеличението на износа. Силното вътрешно търсене и значителните инвестиции означават, че вносът ще продължи да превишава износа.

Натискът върху цените се засилва през пролетните месеци като резултат от рязкото поскъпване на петрола и вторичния му ефект върху цените на храните. Регулираните цени също са се повишили значително за същия период.

Очаква се инфлацията да се ускори до 2 процента през 2018 година преди да спадне до 1,8 процента през 2019 година. Това се дължи на силния базов ефект на енергийните продукти, а разполагаемият реален доход би трябвало да подкрепи потреблението и цените като цяло, посочва ЕК.

Устойчив растеж на фона на нараснала несигурност в ЕС

Прогнозите на ЕК са през 2018 и 2019 г. растежът да остане силен, като в ЕС и Еврозоната през тази година той ще бъде 2,1 година а през 2019 г. - 2 на сто. Това предвижда представената днес лятна междинна икономическа прогноза за 2018 година на Европейската комисия.

още от Бизнес
16
Събота
Февруари