Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Двама топ мениджъри напускат Facebook

762

Крис Кокс

Снимка: Guliver / Getty images

Проблемите за Facebook се задълбочават. След редицата обвинения за манипулации и липса на достатъчна защита на личните данни на потребителите, компанията напускат двама от най-важните мениджъри. Това са Крис Кокс - главният продуктов директор и Крис Даниелс - ръководител на платформата за съобщения WhatsApp.

Наречен "най-важният изпълнителен директор на Facebook, който не е Марк Зукъбърг", Кокс е в социалната мрежа повече от 13 години, помагайки за изграждането на новинарската лента и мобилното приложение Facebook, докато Даниелс се присъедини към компанията през 2011 г. 

"Бях на 23 години, когато влях себе си в тези стени", написа Кокс на личната си Facebook страница. "Пикселите, кодът, продуктите, които сме изградили заедно, езикът, културата, ценностите, големите идеи и най-вече хората, повечето от моите лични върхове и спадове от последното десетилетие бяха свързани с пътуването на тази компания с Марк и с толкова много от вас. Това място завинаги ще бъде част от мен."

Даниелс не е публикувал никакъв коментар за напускането си. Според източници, цитирани от BuzzFeed News и New York Times, напускането на Кокс произтича от разногласия с Зукъбърг за бъдещата насока на компанията.

Промените настъпват непосредствено, след като Зукъбърг очерта плана си за превръщането на Facebook в "платформа, фокусирана върху неприкосновеността на личния живот като комбинира всички приложения на компанията за изпращане на съобщения и въведе криптиране във всяка една платформа. 

Оттеглянето на двамата ръководители представлява драматична промяна в социалната мрежа, която се сблъска с множество кризи през последната година и едва наскоро реорганизира своята лидерска структура. Миналата година Кокс отговаряше за всички приложения на Facebook, включително WhatsApp, Instagram, Messenger, докато Даниелс стана вицепрезидент на WhatsApp през май, пише BuzzFeed. 

Тази седмица социалният медиен гигант и неговите платформи WhatsApp и Instagram претърпяха и най-лошия срив в историята на компанията. Facebook по-късно се оправда с "промяна на конфигурацията на сървъра", пише ВВС.

Ето и част от изявлението на Марк Зукъбърг относно напускането на двамата директори:

"Тъжен съм да споделя новината, че Крис Кокс е решил да напусне компанията. С Крис сме работили в тясно сътрудничество, за да изградим нашите продукти за повече от десетилетие и винаги ще оценявам дълбоката му съпричастност към хората, които използват нашите услуги, и възвишения дух, който носи на всичко, което прави. Той е изиграл толкова много централни роли във Facebook - като инженер в нашия оригинален информационен канал, изграждайки нашите първи HR екипи и помагайки да дефинираме мисията и ценностите си, да ръководим нашите продуктови и дизайнерски екипи, да изпълняваме приложението на Facebook и последно наблюдаваме стратегията за нашето семейство приложения. По пътя, Крис е помогнал да се обучат много велики лидери, които сега имат важни роли в цялата компания - включително някои, които сега ще поемат по-големи роли в усилията ни за нови продукти.

През годините Крис е обсъждал с мен желанието си да направи нещо друго. Той е един от най-талантливите хора, които познавам и има потенциала да направи всичко, което иска. Но след 2016 г. и двамата осъзнахме, че имаме твърде много важна работа, за да подобрим продуктите си за обществото, и той продължи да ни помага да работим по тези въпроси и да начертаем нов курс за нашето семейство от приложения. На този етап постигнахме реален напредък по редица въпроси и имаме ясен план за нашите приложения, съсредоточен около правенето на лични съобщения, истории и групи в основата на опита, включително позволявайки шифроване и оперативна съвместимост в нашите услуги. Тъй като се впускаме в следващата голяма глава, Крис реши, че сега е моментът да отстъпим от ръководството на тези екипи. Наистина ще ми липсва Крис,

В същото време, когато се впускаме в тази нова глава, Крис Даниелс също реши да напусне компанията. Крис също вършил чудесна работа в много роли, включително работа с нашия екип за развитие на бизнеса, ръководейки Internet.org, с който помогна на повече от 100 милиона души да получат достъп до интернет, а наскоро и в WhatsApp, където помогна да се определи бъдещият бизнес модел за изпращане на съобщения. Крис е един от най-ясните и принципни бизнес мислители, които съм срещал и разнообразието от предизвикателства, с които той ни помогна, е впечатляващо. Наистина ми хареса да работя с Крис и съм сигурен, че той ще свърши чудесна работа с всичко, което реши да поеме по-нататък.

Макар че е тъжно да загубим такива велики хора, това също създава възможности за нови по-големи лидери, които носят енергия за пътя напред и са готови да поемат нови и по-големи роли."

Сега WhatsApp ще бъде поет от Уил Кеткарт, който в момента отговаря за мобилното приложението на Facebook, а то от своя страна вече ще се управлява от Фиджи Симо, който в момента отговаря за видеоклиповете.

За момента не е упоменат никой, който да замени Кокс. Вместо това всички мениджъри на приложенията на компанията ще докладват директно на Зукъбърг, посочва The Verge.

По думите на някои от служителите на компанията, заминаването на Кокс бележи края на една ера за Facebook, като се има предвид влиянието му върху най-важния продукт на компанията - информационния канал.

Facebook загуби няколко топ мениджъри през последните две години, включително генералния си съветник, главен секретар по сигурността и съоснователите на WhatsApp, Instagram и Oculus - фирма за виртуална реалност, която компанията купи през 2014 г.

Въпреки проблемите, Facebook твърди, че броят на потребителите продължава да расте. Броят на хората, които са влизат в сайта поне веднъж месечно, е нараснал с 9% през миналата година, достигайки до 2,32 милиарда души. Според компанията за проучване на пазара Edison Researchо обаче, птребителите в САЩ - вторият по големина пазар - са паднали с 15 милиона.

още по темата
още от Бизнес
23
Четвъртък
Май